

Apetyt na kino
Filmy, w których akcja toczy się w kuchni, zajmują czołowe pozycje w Box Office. Polecamy najciekawsze z nich.
Filmy, w których akcja toczy się w kuchni, zajmują czołowe pozycje w Box Office. Polecamy najciekawsze z nich.
Domowe, ręcznie robione, rodzime produkty coraz częściej goszczą na naszych stołach. Doceńmy polski chleb, miód i soki.
Wymyślona sto lat temu w Japonii dieta makrobiotyczna cieszy się coraz większą popularnością. Jest jednak bardzo wymagająca.
Nie gotujemy, nie smażymy, nie marynujemy. Za to suszymy, miksujemy, używamy sokowirówki i „kiełkujemy”. Raw diet, dieta surowa, witarianizm - na czym to polega?
Badania wskazują, że jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Wymagamy coraz więcej od restauratorów co sprawia, że starają się oni bardziej trafiać w nasze potrzeby.
Ogólnopolski projekt edukacyjny „Dzień z Podravką” to warsztaty kulinarne i konkurs adresowane do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych.
Co to jest Fusion Cuisine? Koktajl kolorów, zapachów, przypraw, przysmaków, składników z całego świata. Dosłownie „kuchnia fuzji”.
Chciałaby, żeby restauracje powstawały z potrzeby serca, pasji ich właścicieli, a biznes był konsekwencją tej pasji. O zawodzie krytyka kulinarnego opowiada Monika Kucia.
W jaki sposób można przygotować własne czekoladki tłumaczy Dorota Jaworska, właścicielka firmy Victoria&Fortunata.
Czasy, w których kucharz szedł piechotą na targ, kupował najlepszej jakości produkty i ze świeżych przyrządzał kilka godzin później potrawę dla swoich gości, minęły.