

Święto hot doga
4 lipca - w Dzień Niepodległości Zjednoczonych Stanów Ameryki - przypada święto „gorącego psa”. Niby nic nadzwyczajnego, a można go kupić niemalże wszędzie. Święto to wypada uczcić pysznym hot dogiem.
4 lipca - w Dzień Niepodległości Zjednoczonych Stanów Ameryki - przypada święto „gorącego psa”. Niby nic nadzwyczajnego, a można go kupić niemalże wszędzie. Święto to wypada uczcić pysznym hot dogiem.
3 lipca świętujemy dzień „europejskiego pieprzu” innymi słowy dzień papryczki chili. To doskonały pretekst do tego, by poznać historię tej wyrafinowanej przyprawy!
Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Joannę Siemek, autorkę bloga BiteDelite. Gotowanie stało się jej sposobem na życie. Zdradza nam, że to pod wpływem chwili rodzą się najpyszniejsze potrawy. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!
Zobaczcie, jak zrobić murzynka z dżemem jagodowym i pysznymi owcami. W dzisiejszym Słodkim Piątku znajdziecie przepis na to smaczne ciasto. Taki murzynek to świetny pomysł, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego!
Pozole to danie pochodzące z Meksyku, w przedkolumbijskim okresie mające znaczenie rytualne. Pozole było wymienione w dziele Bernardino de Sahagun Historia general de las de Nueva España (Ogólna historia spraw Nowej Hiszpanii) w latach 1500-tych.
Wołowina powoli wraca do kulinarnych łask! Coraz chętniej sięgamy po pyszne burgery, soczyste rostbefy i smaczne polędwiczki wołowe. Kucharz Grzegorz Łapanowski zdradza, z czego wynika kulinarny renesans wołowiny. Zachęcamy do lektury!
Dzisiejszą bohaterką cyklu Bloger Tygodnia jest Małgorzata Wolanin. Gotowanie i blogowanie dają jej ogromną satysfakcję. Małgosia uwielbia eksperymentować ze smakami i aromatami. Pomysły na swoje pyszne i zdrowe dania zamieszcza na blogu o słodkiej nazwie Karmelowy.
Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Martę Stankiewicz, autorkę bloga Magic Cooking Time. Kulinarne pomysły same rodzą się w jej głowie. Z łatwością ukazuje tradycyjne potrawy w nowym świetle. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!
To, że jesteś zabiegana nie usprawiedliwia faktu, że źle się odżywiasz. Dlaczego? Ponieważ mimo braku czasu możesz przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Bo liczy się nie tyle to, ile masz wolnych minut, a w jaki sposób je wykorzystasz. Twoim sojusznikiem w tej walce są urządzenia wielofunkcyjne.
Mleczna, gorzka, z aksamitnym nadzieniem, z orzechami, a może z chili - przy takim wyborze, któz z nas mógłby nie być miłośnikiem czekolady? Dlaczego desery są uwieńczeniem każdej kolacji? Odpowiedzi na to i inne pytania poznali uczestnicy kolejnych warsztatów Akademii Smaku Siemens.