

Jak zrobić popcorn karmelowy w domu?
Do zrobienia popcornu karmelowego w domu potrzebujesz m.in. miodu lub złotego syropu i brązowego cukru. Przygotowanie go zajmie około 15-20 minut.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Do zrobienia popcornu karmelowego w domu potrzebujesz m.in. miodu lub złotego syropu i brązowego cukru. Przygotowanie go zajmie około 15-20 minut.
Sos włoski ma skład nieco przypominający sos winegret. Przygotujesz go z octu bądź soku z cytryny, papryki, oleju, natki pietruszki, cebuli, czosnku, koperku i przypraw. Możesz dodać do niego np. tymianek, oregano, bazylię a także sól i cukier.
Lubisz piwo, ale martwisz się o swoją wagę? Czas porzucić zmartwienia i bez przeszkód rozsmakowywać się w złotym trunku. Na rynku pojawiło się piwo, które ma o 30% mniej kalorii i o 85% mniej węglowodanów. Idealne dla osób aktywnych fizycznie, a także dla… odchudzających się.
Na świątecznym stole zupa musi być. Najlepsza na świecie, albo chociaż wyjątkowa. Taka, która nie jest grana na co dzień, tylko występuje od święta. No więc musi to być boska zupa na święta ;-).
Świeży lub mrożony bób można ugotować na parze. Bób można ugotować w parowarze lub w garnku. Oto prosty sposób na ugotowanie bobu na parze - zobacz, jakie to proste!
Ryż z kurkumą ugotuj w jednym garnku. Możesz dodać do niego: zioła, rodzynki, curry, mięso (np. kurczaka) lub warzywa. Kurkuma zabarwi ryż na żółto.
Ziemniaki możesz ugotować na parze w garnku lub parowarze. Warzywa obierz, umyj, pokrój i dopraw ulubionymi przyprawami. Gotuj przez 25 minut.
Hummus bez tahini możesz zrobić z ugotowanej ciecierzycy, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Pastę dopraw solą, pieprzem, kolendrą i papryką mieloną.
Jajka faszerowane robi się z ugotowanych jaj i nadzienia zrobionego ze zmielonych pieczarek z dodatkiem szczypiorku. Aby uzyskać lepszy efekt, dodaj do nich żółtka jaj, cebulę, oliwę, majonez, sól oraz przyprawy. Dowiedz się, czy świeże jajka nadają się do faszerowania.
Tradycyjne racuchy przygotowuje się z mąki, mleka, drożdży i jajek. Możemy też zrobić je bez użycia drożdży. Racuchy smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się zarumienią.