Bób należy do najstarszych znanych człowiekowi roślin strączkowych. Jedzenie nasion pozwala obniżyć poziom cukru we krwi i ma właściwości odkwaszające oraz przeciwnowotworowe.
Młody bób jest miękki, więc gotuj go przez około 15 minut. Starsze, kilkumiesięczne nasiona pozostaw na parze na 40 minut, aż będą miękkie. Bób mrożony gotuj 20 minut.
Czas gotowania bobu możesz skrócić o 5 minut, jeśli wcześniej zdejmiesz z niego łuski.
Gotowanie świeżego bobu na parze
- W dużym garnku z przykrywką zagotuj wodę.
- Nasiona umyj, oczyść i przepłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do durszlaka.
- Gdy woda będzie się gotowała, durszlak z bobem włóż do garnka i przykryj. Nasiona nie mogą znajdować się we wrzątku.
- Całość posyp solą, ziołami i przyprawami, a następnie gotuj na małym ogniu, aż nasiona będą miękkie.
- Ugotowany bób przełóż na talerz. Podawaj z roztopionym masłem lub zasmażką z bułki tartej.
Gotowanie mrożonego bobu na parze
Mrożony bób również możesz ugotować na parze. Zrobisz to zarówno w parowarze, jak i przy pomocy garnka i durszlaka. Nasiona wyjmij z zamrażarki i postaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie bób włóż na parę i gotuj, aż zmięknie.Jak długo gotować bób na parze?
Młody bób jest miękki, więc gotuj go przez około 15 minut. Starsze, kilkumiesięczne nasiona pozostaw na parze na 40 minut, aż będą miękkie. Bób mrożony gotuj 20 minut.
Czas gotowania bobu możesz skrócić o 5 minut, jeśli wcześniej zdejmiesz z niego łuski.