Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak upiec chleb pszenny?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak upiec chleb pszenny?

Warto zacząć naukę wypieku pieczywa od chlebów pszennych na drożdżach bądź zakwasie. Nie ma potrzeby używania spulchniaczy do mąki ani konserwantów.

Jak smażyć szparagi?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak smażyć szparagi?

Szparagi są smacznym dodatkiem warzywnym do sadzonego jajka i młodych ziemniaków. Można je przygotować na patelni z dodatkiem czosnku i masła.

Jak zrobić sos do gulaszu?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos do gulaszu?

Ciemny sos do gulaszu przygotowuje się ma bazie mięsa, cebuli, dodatku suszonych grzybów, zagotowanej wody oraz kostek mięsnych. Do zagęszczenia sosu można użyć zawiesiny mąki w zimnej wodzie, ale lepiej sos zredukować czyli odparować.

Jak upiec naleśniki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak upiec naleśniki?

Usmażone wcześniej i nafaszerowane naleśniki smakują wspaniale zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Przykrywa się je folią aluminiową lub posypuje tartym serem, a w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę w piekarniku.

Jak upiec chleb w automacie?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec chleb w automacie?

Pieczenie chleba w automacie jest bardzo proste: wystarczy przygotować drożdże, sól, wodę bądź mleko, mąkę i ulubione dodatki. Wsyp je do maszyny i włącz odpowiedni program.

Jak usmażyć makaron?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak usmażyć makaron?

Pod koniec smażenia makaronu z warzywami na patelnię wlewa się doprawione jajka, miesza, posypuje serem i błyskawiczne danie główne jest gotowe.

Jak zrobić gulasz z kurczaka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić gulasz z kurczaka?

Do zrobienia gulaszu z kurczaka najlepiej użyć pokrojonych i podsmażonych przez kilka minut na oleju drobiowych piersi. Gulasz drobiowy dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak marchewka, cebula, pieczarki, papryka, pomidory.

Jak zrobić kopytka leniwe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić kopytka leniwe?

Do kopytek leniwych dodaje się mąkę, jajka, a także ser bądź ziemniaki i podaje się je na gorąco. Można jeść je od razu po ulepieniu oraz ugotowaniu lub podsmażyć z bułką tartą.

Niewiarygodnie realistyczne ciasta!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Niewiarygodnie realistyczne ciasta!

Spróbowałbyś kawałka ludzkiej głowy albo łyżeczkę oderwanej od ciała ręki? A może skusisz się na mały widelczyk ośmiornicy z wielkimi mackami? Brzmi strasznie? A jednak jest pyszne. I co najważniejsze - słodkie do obłędu!