Podczas pieczenia bochenka chleba pszennego w piekarniku warto ułożyć na jego dnie kostki lodu. Zapewnią one wyższą wilgotność w trakcie pieczenia, co podniesie walory samodzielnie wypiekanego pieczywa.
Jak upiec chleb pszenny na drożdżach
Żeby drożdże na pszenny chleb rosły szybciej należy:
Po dodaniu pozostałych składników i wyrobieniu chleba wystarczy odstawić go na pół godziny, a następnie upiec bochenek do zarumienienia.
Pieczenie chleba z mąki pszennej na zakwasie
Zakwas na chleb z białej, pszennej mąki jest niezbędny do jej spulchnienia. W przypadku różnych rodzajów mąk pełnoziarnistych zakwas pełni natomiast funkcję zakwaszającą mąkę. Przygotowany wcześniej zakwas wystarczy połączyć z wodą i zagnieść mikserem lub ręcznie (chwilę dłużej) z mąką i solą. Ważne jest, aby powstałe ciasto na chleb było elastyczne, gładkie i tylko trochę lepiło się do dłoni. Zbyt duża ilość mąki dodawana podczas wyrabiania ciasta może zaburzyć jego konsystencję. Ciasto na chleb powinno odstać kilka godzin w ciepłym miejscu pod przykryciem. Wyrośnięty bochenek, w kilku miejscach lekko i nie za głęboko nacięty, piecze się kilkadziesiąt minut w piekarniku, stopniowo zmniejszając temperaturę.
Jak upiec chleb pszenny na drożdżach
Żeby drożdże na pszenny chleb rosły szybciej należy:
- skruszyć je do ciepłej, lecz nie za gorącej wody,
- dodać odrobinę cukru oraz około 1/3 mąki do pieczenia chleba i wymieszać,
- odstawić miskę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Po dodaniu pozostałych składników i wyrobieniu chleba wystarczy odstawić go na pół godziny, a następnie upiec bochenek do zarumienienia.
Pieczenie chleba z mąki pszennej na zakwasie
Zakwas na chleb z białej, pszennej mąki jest niezbędny do jej spulchnienia. W przypadku różnych rodzajów mąk pełnoziarnistych zakwas pełni natomiast funkcję zakwaszającą mąkę. Przygotowany wcześniej zakwas wystarczy połączyć z wodą i zagnieść mikserem lub ręcznie (chwilę dłużej) z mąką i solą. Ważne jest, aby powstałe ciasto na chleb było elastyczne, gładkie i tylko trochę lepiło się do dłoni. Zbyt duża ilość mąki dodawana podczas wyrabiania ciasta może zaburzyć jego konsystencję. Ciasto na chleb powinno odstać kilka godzin w ciepłym miejscu pod przykryciem. Wyrośnięty bochenek, w kilku miejscach lekko i nie za głęboko nacięty, piecze się kilkadziesiąt minut w piekarniku, stopniowo zmniejszając temperaturę.