Jak usmażyć makaron?

Pod koniec smażenia makaronu z warzywami na patelnię wlewa się doprawione jajka, miesza, posypuje serem i błyskawiczne danie główne jest gotowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak usmażyć makaron?
fot. Fotolia
Smażony na patelni lub w woku makaron może stanowić samodzielne danie główne. Wystarczy połączyć go z kiełbasą, wędzoną rybą lub ściętymi na patelni jajkami i porządnie przyprawić.

Jak usmażyć na patelni makaron

Najlepiej smażyć na patelni już ugotowany i odcedzony makaron. Makaron ryżowy i sojowy namacza się we wrzątku na kwadrans i odcedza – nie trzeba ich gotować w garnku. Następnie:
  • Prosto na tłuszcz do potraw chińskich, olej lub olej kokosowy rozgrzany na patelni bądź w woku przekłada się drobno pokrojoną cebulę dymkę, kiełki, grzyby mun, warzywa pokrojone w słupki, starte na tarce pieczarki.
  • Warzywa smaży się przez kilka minut, często mieszając, podlewając sosem sojowym i przyprawiając zmiażdżonymi ząbkami czosnku i pieprzem cytrynowym.
  • Makaron odsączony z wody przekłada się na patelnię i dokładnie miesza ze smażonymi warzywami.
  • Po podgrzaniu makaronu na patelni danie jest gotowe.

Jak przyrządzić smażony makaron z jajkiem

Smażony makaron z jajkiem to danie, które można przyrządzić błyskawicznie. Ugotowany makaron przekłada się na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmaża kilka minut z kawałeczkami kiełbasy i piórkami cebuli. Po przyprawieniu do smaku wystarczy zmniejszyć ogień, wlać na patelnię roztrzepane w szklance jajka (uniknie się skorupek w daniu), dokładnie wymieszać i posypać potrawę startym żółtym serem. Składniki można zmieniać według upodobań: przepyszne będą kawałeczki wędzonej makreli, groszek cukrowy, papryczki chili, szczypiorek, płatki parmezanu.