

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Sos słodko-kwaśny to połączenie brązowego cukru z wyraźnymi w smaku przyprawami, sosem sojowym i ketchupem. Doskonale nadaje się jako dip do nuggetsów czy dań chińskich.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Sos słodko-kwaśny to połączenie brązowego cukru z wyraźnymi w smaku przyprawami, sosem sojowym i ketchupem. Doskonale nadaje się jako dip do nuggetsów czy dań chińskich.
Mięso pekluje się na mokro lub na sucho z użyciem soli i przypraw. Proces ten trwa zwykle od 8 do 20 dni.
Do przygotowania polewy czekoladowej wystarczy nam kakao, cukier puder, masło i gorąca woda. Gotową możemy polać wszelakie ciasta.
Zakwas na chleb powstaje z mąki wymieszanej z wodą. Całość odstawia się na kilka dni, w międzyczasie mieszankę „dokarmiając” świeżą porcją mąki.
Ciasto na naleśniki robi się z mąki, jajek, mleka, tłuszczu i cukru. Masa o prawidłowej konsystencji jest lekko lejąca się. Ciasto można zrobić także bez jajek lub bez mąki.
Dorsza przyprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem rybę można pokroić w dzwonka lub filety, albo smażyć w całości. Czy dorsz musi być przed smażeniem panierowany? Zobacz!
Jako stali bywalcy miejsc znanych, modnych i lubianych sami też chcą kreować trendy. Celebryci branżę gastronomiczną często traktują jako dodatkowy dochód, czasem działalność dobroczynną, a czasem po prostu jako przygodę. W końcu kto nie chciałby mieć własnej knajpki, w której serwuje się tylko nasze ulubione potrawy?
Łososia smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Kiedy czekamy na zamówione danie mamy chwilę, żeby rozejrzeć się dookoła i zobaczyć kto siedzi przy stolikach obok. I nie ważne czy jesteśmy w szybkim bistro, eleganckiej restauracji czy w małej, osiedlowej knajpce, zawsze spotkamy reprezentanta któregoś z poniższych typów.
Racuchy z jabłkami robi się z mąki, drożdży, mleka, jajek i jabłek. Ciasto po wyrośnięciu dzieli się na małe placki i smaży na patelni na złoty kolor. Zobacz, ile kalorii mają racuchy jabłkowe i jak długo trzeba je smażyć.