Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny to połączenie brązowego cukru z wyraźnymi w smaku przyprawami, sosem sojowym i ketchupem. Doskonale nadaje się jako dip do nuggetsów czy dań chińskich.

Jak zrobić zakwas na chleb?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas na chleb powstaje z mąki wymieszanej z wodą. Całość odstawia się na kilka dni, w międzyczasie mieszankę „dokarmiając” świeżą porcją mąki.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Ciasto na naleśniki robi się z mąki, jajek, mleka, tłuszczu i cukru. Masa o prawidłowej konsystencji jest lekko lejąca się. Ciasto można zrobić także bez jajek lub bez mąki.

Jak usmażyć dorsza?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak usmażyć dorsza?

Dorsza przyprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem rybę można pokroić w dzwonka lub filety, albo smażyć w całości. Czy dorsz musi być przed smażeniem panierowany? Zobacz!

Celebryci i ich restauracje
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Celebryci i ich restauracje

Jako stali bywalcy miejsc znanych, modnych i lubianych sami też chcą kreować trendy. Celebryci branżę gastronomiczną często traktują jako dodatkowy dochód, czasem działalność dobroczynną, a czasem po prostu jako przygodę. W końcu kto nie chciałby mieć własnej knajpki, w której serwuje się tylko nasze ulubione potrawy?

Typy ludzi, których spotkasz w każdej restauracji
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Typy ludzi, których spotkasz w każdej restauracji

Kiedy czekamy na zamówione danie mamy chwilę, żeby rozejrzeć się dookoła i zobaczyć kto siedzi przy stolikach obok. I nie ważne czy jesteśmy w szybkim bistro, eleganckiej restauracji czy w małej, osiedlowej knajpce, zawsze spotkamy reprezentanta któregoś z poniższych typów.

Racuchy z jabłkami - przepis, który warto znać!
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Racuchy z jabłkami - przepis, który warto znać!

Racuchy z jabłkami robi się z mąki, drożdży, mleka, jajek i jabłek. Ciasto po wyrośnięciu dzieli się na małe placki i smaży na patelni na złoty kolor. Zobacz, ile kalorii mają racuchy jabłkowe i jak długo trzeba je smażyć.