Międzynarodowy Dzień Orzecha - 22 października

  • 2

Orzechy włoskie, jadalne kasztany, orzeszki pinii, nerkowce i wiele innych… To tylko początek! To wspaniała przekąska w ciągu dnia, jak i dodatek do potraw. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Orzecha, więc warto sprawdzić co kryje się pod ich skorupką!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
 Międzynarodowy Dzień Orzecha - 22 października
fot. Fotolia
Orzechy w kuchni

Migdały to wyśmienity dodatek do różnego rodzaju deserów; idealnie sprawdzą się również w roli przekąski! Zapewniają sporą dawkę energii i dostarczają wielu składników odżywczych. Z migdałów produkowana jest mąka, która jest jednym z najważniejszych składników popularnych ciastek - makaroników.

Popularne i lubiane masło orzechowe... z migdałów, możecie przygotować w zaciszu swojego domu! Wystarczy zmielić orzechy i dodać do nich nieco oleju słonecznikowego. Smak masła można wzbogacić, dodając do niego syropu klonowego, miodu lub cynamonu. 

Orzechy włoskie nadadzą wyraźnego akcentu zarówno wytrawnym, jak i słodkim potrawom. Kojarzone najczęściej z deserami i wypiekami na słodko, orzechy włoskie warto wykorzystać podczas przygotowywania... dipów! Będziecie zaskoczeni, jak dip orzechowy doskonale komponuje się z warzywami pokrojonymi w słupki!

Bardzo prostym i szybkim sposobem na uzyskanie chrupkiego dodatku jest podprażenie posiekanych orzechów na suchej patelni. Przygotowane w ten sposób znakomicie uzupełnią smak niejednego deseru, ale także z powodzeniem sprawdzą się np. w sałatkach i owsiankach.

Batoniki musli
Fot. Fotolia

Orzechy laskowe doskonale podkreślą smak granoli, jaglanki czy batoników owsianych. Ich słodkawy smak dobrze będzie komponował się w daniach wytrawnych - wyobraźcie sobie, jak pyszny musi być gruby makaron z dodatkiem posiekanych orzechów, skórki cytrynowej i grzybów... Niebo w gębie!

Fistaszki - inaczej orzechy ziemne - należą do roślin strączkowych. Popularne masło orzechowe - kremowe i delikatne to nie tylko znakomite smarowidło do chleba czy wafli ryżowych. Z jego dodatkiem można przygotowywać najróżniejsze słodkości, sosy do mięs i wiele innych smakowitości. Ponadto, nie wolno zapominać, że orzeszki ziemne stanowią jeden z głównych składników znacznej części dań kuchni tajskiej!

Orzechy makadamia

Dzięki dodatkowi orzechów makadamia, dania (zarówno wytrawne, jak i słodkie) nabierają wyjątkowej konsystencji i charakterystycznego aromatu. Warto kupować je rozważnie i nie przesadzać z ilością - należy pamiętać, że dość szybko jełczeją.

Orzechy pekan

Stanowią jedno z głównych źródeł steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wykazują działanie antyoksydacyjne, a dzięki zawartości witaminy B3 jedzenie orzechów pekan pomaga walczyć z przemęczeniem. Witamina ta wspomaga proces prawidłowego przepływu energii z pożywienia.

Makaroniki orzechowe Ciasto marchewkowe Ciastka orzeszki
Fot. Fotolia

Jesteśmy ciekawi, jak Wy wykorzystujecie orzechy w kuchni? Które lubicie najbardziej i w jakim wydaniu? Czekamy na Wasze komentarze!