

Co zrobić z bakłażana?
Bakłażana można przygotować w wersji faszerowanej, wykorzystać do musaki, szaszłyków lub sałatek warzywnych.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Bakłażana można przygotować w wersji faszerowanej, wykorzystać do musaki, szaszłyków lub sałatek warzywnych.
Aby kiełbasa była chrupiąca jak z grilla, piecze się ją w piekarniku ustawionym na termoobieg lub pieczenie „góra-dół”. Kiełbasę przed opiekaniem można posmarować marynatą z musztardy i papryki.
Kukurydza z masłem to przekąska do podawania na zimno i gorąco, słodko i słono. Wystarczy ugotować kolbę w wodzie, a potem rozpuścić na niej masło. Można też przyrządzić kukurydzę na krucho – po ugotowaniu podpiec ją w piekarniku.
Chrupiące gofry jak z budki uzyskamy odpowiednio mocno rozgrzewając gofrownicę i dodając ubite białka pod koniec mieszania do ciasta.
Proste i smaczne ciasto z jabłkami, które nigdy się nie znudzi? Tak! Pachnąca szarlotka jak u babci jest w zasięgu Twojej ręki. Sprawdź jak ją przygotować i zachwycić swoich gości!
Dietetyczne ciasto z dodatkiem fasoli to oryginalny deser dla wszystkich będących na diecie, ale także dla osób chorujących na celiakię! Spodziewacie się gości, którzy odmawiają kalorycznych słodkości? Koniecznie zróbcie dla nich ten wypiek na bazie naturalnych składników!
Szukasz alternatywy dla pasztetu? W takim razie pokuś się o przygotowanie terriny. Wystarczy, że masę mięsną lub warzywną umieścisz w naczyniu zanurzonym w wodzie i całość wstawisz do piekarnika. Prawda, że proste?
Jajka to świetne spoiwo w wielu przepisach, które dodatkowo sprawia, że wypieki stają się wilgotne i puszyste. Jeżeli jednak z powodu diety musimy wykluczyć je ze swojego menu, nadal jesteśmy w stanie wyczarować pyszne ciastka.
Gruszki w occie, syropie, łączone z łososiem lub serami. Bez wątpienia są to uniwersalne owoce, które można wykorzystać zarówno do przetworów i deserów, jak i do dań wytrawnych. Co można z nich przygotować?
Lody malinowe domowej roboty przygotujesz z malin, cukru, śmietanki kremówki i wody. Zrobisz je z użyciem maszynki, ale poradzisz sobie także bez tego urządzenia.