Co zrobić z kokosa?

Kokos to idealny dodatek zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Przygotujemy z niego zupy, gęste sosy do makaronów, ciasta czy inne desery.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić z kokosa?
fot. Fotolia
Kokos to uniwersalny orzech, który nadaje się do przygotowania zarówno dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Bogaty w zdrowe kwasy nasycone jest cennym składnikiem diety. Sprawdźmy, jak wiele jest możliwości kulinarnych z jego użyciem!

Pomysły na wykorzystanie kokosa

Zupy:
  • Kokosowa zupa tajska- pikantna zupa z dodatkiem odświeżającej limonki idealnie nadaje się na chłodne dni. Wystarczy użyć gotowego produktu z puszki lub samemu przygotować mleko kokosowe.
Dania główne:
  • Kokosowe curry – przyrządzane na bazie mleka lub śmietanki kokosowej dobrze komponuje się z chili lub limonką. Możemy do niego dodać zarówno warzywa na parze, jak i drobno pokrojony filet z piersi z kurczaka.
Ciasta i desery:
  • Ciasto kokosowe- puszyste blaty biszkoptowe z dodatkiem wiórków kokosowych są najczęściej przełożone masą kokosową przygotowaną z kremu budyniowego lub maślanego. Potocznie zwane „rafaello” ma wielu zwolenników.
  • Kokosanki- małe deserowe kuleczki przyrządzone z wiórków kokosowych i puszystej masy maślanej. Do ich przygotowania możemy użyć zarówno gotowych w torebce, jak i tych uzyskanych z orzecha kokosowego po obróbce.
Jak zrobić mąkę kokosową?
  • Do przygotowania mąki będzie potrzebny duży kokos i gorąca woda. Należy uważać, aby przy wyborze orzecha dokładnie sprawdzić, czy nie pojawiła się pleśń.
  • Przy rozłupywaniu kokosa należy dokładnie wywiercić otwory w charakterystycznych plamkach znajdujących się na końcu łupiny. Najlepsza będzie wiertarka, lecz młotek z dłutem będzie równie dobrym rozwiązaniem mechanicznym.
  • Odlewamy wodę kokosową i odstawiamy – idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania koktajli i drinków alkoholowych.
  • Rozłupany orzech przedzielamy na pół i ostrożnie obieramy łupinę od miąższu.
  • Przekładamy białą część do blendera wraz z gorącą wodą i mielimy na wysokich obrotach.
  • Przelewamy całość przez drobną siatkę do przygotowania sera. Masę odciskamy dokładnie z nadmiaru wody.
  • Odciśniętą masę rozprowadzamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez parę minut do całkowitego wyschnięcia w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
  • Przygotowaną mąkę kokosową przechowujemy w szczelnym plastikowym pojemniku.