Kokos to uniwersalny orzech, który nadaje się do przygotowania zarówno dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Bogaty w zdrowe kwasy nasycone jest cennym składnikiem diety. Sprawdźmy, jak wiele jest możliwości kulinarnych z jego użyciem!
Pomysły na wykorzystanie kokosa
Zupy:
Pomysły na wykorzystanie kokosa
Zupy:
- Kokosowa zupa tajska- pikantna zupa z dodatkiem odświeżającej limonki idealnie nadaje się na chłodne dni. Wystarczy użyć gotowego produktu z puszki lub samemu przygotować mleko kokosowe.
- Kokosowe curry – przyrządzane na bazie mleka lub śmietanki kokosowej dobrze komponuje się z chili lub limonką. Możemy do niego dodać zarówno warzywa na parze, jak i drobno pokrojony filet z piersi z kurczaka.
- Ciasto kokosowe- puszyste blaty biszkoptowe z dodatkiem wiórków kokosowych są najczęściej przełożone masą kokosową przygotowaną z kremu budyniowego lub maślanego. Potocznie zwane „rafaello” ma wielu zwolenników.
- Kokosanki- małe deserowe kuleczki przyrządzone z wiórków kokosowych i puszystej masy maślanej. Do ich przygotowania możemy użyć zarówno gotowych w torebce, jak i tych uzyskanych z orzecha kokosowego po obróbce.
- Do przygotowania mąki będzie potrzebny duży kokos i gorąca woda. Należy uważać, aby przy wyborze orzecha dokładnie sprawdzić, czy nie pojawiła się pleśń.
- Przy rozłupywaniu kokosa należy dokładnie wywiercić otwory w charakterystycznych plamkach znajdujących się na końcu łupiny. Najlepsza będzie wiertarka, lecz młotek z dłutem będzie równie dobrym rozwiązaniem mechanicznym.
- Odlewamy wodę kokosową i odstawiamy – idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania koktajli i drinków alkoholowych.
- Rozłupany orzech przedzielamy na pół i ostrożnie obieramy łupinę od miąższu.
- Przekładamy białą część do blendera wraz z gorącą wodą i mielimy na wysokich obrotach.
- Przelewamy całość przez drobną siatkę do przygotowania sera. Masę odciskamy dokładnie z nadmiaru wody.
- Odciśniętą masę rozprowadzamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez parę minut do całkowitego wyschnięcia w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
- Przygotowaną mąkę kokosową przechowujemy w szczelnym plastikowym pojemniku.