Jak przygotować szparagi ze słoika?

Szparagi ze słoika są bardziej miękkie niż świeże. Szparagi ze słoika przygotowuje się więc krócej - ich gotowanie lub smażenie trwa maksymalnie kilka minut. Po odcedzeniu z wody szparagi owija się szynką bądź serem, zalewa galaretą lub dodaje do makaronów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować szparagi ze słoika?
fot. Fotolia
Szparagi są dietetycznym warzywem posiadającym niski indeks glikemiczny – nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a tym samym nie zwiększają apetytu. Pędy szparagów zawierają dużą dawkę magnezu, jodu, potasu oraz witamin z grupy B, witaminy E (opóźnia starzenie się organizmu) i kwasu foliowego.

Do czego wykorzystać szparagi ze słoika

Szparagi sprawdzą się w kuchni nie tylko jako przystawka. Można użyć szparagów ze słoika do przygotowania sałatek, zup lub jako dodatek do dań mięsnych.

Jak przygotować szparagi ze słoika

Szparagi ze słoika można przygotować na kilka sposobów. Należy pamiętać, aby skrócić czas gotowania lub smażenia w stosunku do szparagów świeżych, ponieważ są one bardziej miękkie. Szparagi możemy wykorzystać do zrobienia:
  • przystawek: szparagi obwijamy wędliną (np. szynką lub szynką parmeńską) oraz serem żółtym. Dodajemy ulubione warzywa – dobrze komponują się z nimi pomidory koktajlowe i szpinak. Przygotowane przekąski możemy nabić na wykałaczkę, aby lepiej się trzymały. Majonez lub ketchup dodatkowo urozmaicą ich smak.
  • szparagów w galarecie: możemy zastosować takie same składniki, jak w przypadku przystawek. Do galarety można dodać jajko ugotowane na twardo i pokrojone w plastry.
  • dodatków do dań obiadowych: szybkim sposobem jest przygotowanie szparagów w bułce tartej. W tym celu na patelnię wlewamy wodę i wstawiamy szparagi. Po kilkuminutowym gotowaniu szparagów odlewamy wodę, a szparagi smażymy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy oraz bułkę tartą.
  • sałatek: do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone na patelni i pokrojone w dłuższe kawałki szparagi oraz cebulę. Plastry szynki zwijamy i kroimy, aby uzyskać mniejsze kawałki. Dodajemy wybrane warzywa (np. drobno pokrojone pomidory). Całość przyprawiamy według uznania solą, pieprzem. Sałatkę możemy lekko pokropić oliwą z oliwek.
  • samodzielnych przekąsek: szparagi po opłukaniu pod bieżącą wodą, możemy przygotować na grillu lub na parze i jeść bez dodatków.