Przed gotowaniem białych szparagów obiera się je i usuwa stwardniałe końcówki (na dole łodyg). Z cienkich i młodych zielonych szparagów odcina się i wyrzuca jedynie najbardziej łykowate części.
Szparagi jako przystawka
Ugotowane pionowo w pęczku w garnku z wrzątkiem z łyżeczką soli i cukru szparagi odsącza się z wody i usuwa sznurek. Wystarczy owinąć każdą sztukę pojedynczo plasterkiem boczku z grilla, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane szparagi to idealna przystawka na ciepło do obiadu.
Szparagi w szynce parmeńskiej
Ugotowane szparagi owinięte po kilka sztuk plasterkami szynki parmeńskiej warto zapiekać przez kilka minut w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Zwilżone oliwą z oliwek, z płatkami parmezanu i solą morską uświetnią każde wykwintne spotkanie przy stole.
Szparagi w sosie
Smak ugotowanych zielonych lub białych szparagów doskonale podkreślają aksamitne sosy. Klasyczny sos beszamelowy z masła, mąki oraz mleka gotuje się przez kilka minut i doprawia czarnym pieprzem i gałką muszkatołową, która nadaje mu charakterystyczny smak. Doskonale sprawdzą się również sosy holenderski (puszysty na bazie żółtek, masła i soku z cytryny) lub aksamitny serowy z gorgonzolą bądź serem lazur.
Szparagi z grilla
Przed grillowaniem szparagów należy pamiętać o kilku rzeczach:
Szparagi jako przystawka
Ugotowane pionowo w pęczku w garnku z wrzątkiem z łyżeczką soli i cukru szparagi odsącza się z wody i usuwa sznurek. Wystarczy owinąć każdą sztukę pojedynczo plasterkiem boczku z grilla, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane szparagi to idealna przystawka na ciepło do obiadu.
Szparagi w szynce parmeńskiej
Ugotowane szparagi owinięte po kilka sztuk plasterkami szynki parmeńskiej warto zapiekać przez kilka minut w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Zwilżone oliwą z oliwek, z płatkami parmezanu i solą morską uświetnią każde wykwintne spotkanie przy stole.
Szparagi w sosie
Smak ugotowanych zielonych lub białych szparagów doskonale podkreślają aksamitne sosy. Klasyczny sos beszamelowy z masła, mąki oraz mleka gotuje się przez kilka minut i doprawia czarnym pieprzem i gałką muszkatołową, która nadaje mu charakterystyczny smak. Doskonale sprawdzą się również sosy holenderski (puszysty na bazie żółtek, masła i soku z cytryny) lub aksamitny serowy z gorgonzolą bądź serem lazur.
Szparagi z grilla
Przed grillowaniem szparagów należy pamiętać o kilku rzeczach:
- nie trzeba ich gotować,
- najlepiej ułożyć je obok siebie na płasko i nadziać po kilka sztuk na dwóch końcach na dwa patyczki do szaszłyków, co ułatwia obracanie szparagów na grillu,
- wystarczy grillować każdą partię po kilka minut z każdej strony.