Szparagi: jak smakują?

Białe i zielone szparagi można gotować, piec, smażyć i grillować. Inaczej smakują szparagi z piekarnika, inaczej grillowane szparagi, szparagi z bułką tartą, szparagi z jajkiem, szparagi z kurczakiem, szparagi z sosem czy zupa krem ze szparagów białych.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Szparagi: jak smakują?
fot. Fotolia
Potrawy ze szparagów przygotowuje się najczęściej w okresie letnim, kiedy trwa sezon na te warzywa. Smak szparagów ciężko jednoznacznie określić, ale często porównuje się je do innych warzyw.

JAK SMAKUJĄ BIAŁE SZPARAGI?

Biała odmiana jest twardsza od zielonej. Przed podaniem szparagi należy przygotować: usunąć twardą, zdrewniałą końcówkę i obrać je ze skórki.

Białe szparagi gotują się dłużej niż zielone, ale są bardziej delikatne; mają subtelniejszy smak i aromat - można go porównać do kalafiora lub żółtej fasolki szparagowej, choć smak szparagów jest bardziej wyrafinowany. Szparagi białe dobrze komponują się z:
  • chudym mięsem,
  • drobiem (kurczakiem, indykiem),
  • jajkiem sadzonym,
  • sosem beszamelowym lub majonezowym.
ZIELONE SZPARAGI - JAKI MAJĄ SMAK?

Zielona odmiana jest łatwiejsza w przyrządzeniu: warzyw nie trzeba obierać, wystarczy jedynie odciąć twardą końcówkę. Zaletą jest krótszy czas pieczenia i gotowania zielonych szparagów.

Zielone szparagi są idealnym dodatkiem do mięs. Dobrze smakują polane roztopionym masłem i posypane parmezanem. Można je też zawijać w szynkę parmeńską i podawać jako przekąskę.