Jak zrobić musakę?

  • 1

Uwielbiasz zapiekanki i grecką kuchnię? W takim razie połącz obie przyjemności w jedną i przyrządź pyszną musakę - zapiekankę z mięsa mielonego, bakłażanów i sosu beszamelowego. To wcale nie jest trudne!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić musakę?
fot. Fotolia
Kuchnia grecka jest pełna aromatów i wyjątkowych smaków. To właśnie z niej pochodzą popularne souvlaki, sałatka grecka czy właśnie musaka. Ta ostatnia zyskuje na popularności, szczególnie w sezonie na bakłażany. Zobacz, jak samodzielnie przygotować ją w domu w taki sposób, by nikt nie mógł się jej oprzeć!

Jak zrobić musakę?

Nie masz pomysłu na obiad dla swojej rodziny lub znajomych a kotlety schabowe już się wszystkim przejadły? W takim razie skuś się na musakę - pyszną zapiekankę, którą zrobisz w trymiga!

1. Przygotuj: 2 duże bakłażany, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 puszkę pomidorów, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki mleka, nieco żółtego sera, 3-4 łyżki mąki, 3 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu, szczyptę oregano, sól i pieprz do smaku.

2. Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plasterki. Posyp dokładnie solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz go i osusz.

3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj mięso mielone, cynamon, oregano oraz sól.

4. Gdy mięso się zarumieni, dodaj pomidory i duś całość kilka minut.

5. W międzyczasie obsmaż plasterki bakłażana, by nieco zmiękły oraz zrób sos beszamelowy - rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem a na koniec wlej mleko. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia sosu.

6. Połowę plasterków bakłażana ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, wyłóż na niego masę mięsną, polej całość beszamelem i połóż na wierzch resztę bakłażana. Posyp całość serem i wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika.

7. Po 30-40 minutach musaka jest gotowa - smacznego!

Musaka
Fot. Fotolia

Krewniaki musaki

Choć oryginalna musaka jest tylko jedna, istnieje wiele podobnych do niej potraw. Wystarczy podmienić pojedyncze składniki, by cieszyć się nowymi odsłonami tego dania. Zobacz jak to zrobić, by otrzymać jeszcze więcej pysznych odsłon zapiekanki!

Nie lubisz bakłażana, za to kochasz ziemniaki? W takim razie sprawa jest prosta - zamiast tworzyć warstwy z oberżyny, wystarczy, że do tego celu wykorzystasz ugotowane ziemniaki. Zresztą to nie jedyna opcja - równie dobrze możesz posłużyć się cukinią, dynią czy też batatami. Oprócz warzyw możesz wykorzystać także makarony, w tym płaty lazanii.

Farsz mięsny także możesz modyfikować lub zastąpić go wegańskim odpowiednikiem z soczewicy, soi lub ciecierzycy. Do wersji mięsnej możesz dorzucić oliwki, kapary, pieczarki, kukurydzę lub czerwoną fasolę - każdy dodatek pozytywnie wpłynie na całokształt potrawy.

Jeśli chodzi o farsze wege - oprócz wspomnianych wariantów, można posłużyć się także serami wegańskimi oraz masami, które wykorzystuje się do robienia wege kotletów.

Ostatni element, czyli sos, wcale nie musi być beszamelem - można z niego całkowicie zrezygnować, zastąpić mieszanką śmietanowo-jajeczną lub sosem pomidorowym. Ciekawą opcją jest także sos musztardowo-miodowy czy też sos czosnkowy.

Tak naprawdę ważne, aby wykorzystana mieszanka zlepiła ze sobą warstwę bakłażana i sera (o ile go dodajemy) oraz ładnie zapiekała - bez ryzyka rozwarstwienia się. Jeśli te warunki są spełnione, to mamy idealny sos do swojej zapiekanki!

A Wy co sądzicie na temat musaki - wolicie oryginalną grecką wersję czy modyfikujecie ten bałkański przepis pod własne upodobania? Może macie zaprzyjaźnionych Greków, którzy podali Wam nieco inny przepis na to danie? Wypowiedzcie się w komentarzach!