Jak zrobić tortillę pszenną?

Domową tortillę pszenną przygotujesz z mąki, wody i oleju. Możesz w nią zawinąć ulubione składniki. W tego typu daniu najlepiej sprawdzają się: grillowane lub smażone kawałki mięsa (np. drobiu), czerwona fasola, kapusta pekińska, pomidory i jogurtowo-czosnkowy dip.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić tortillę pszenną?
fot. Fotolia
W tortilli pszennej najważniejszy jest elastyczny i niełamliwy placek. Jeżeli po usmażeniu wrap nie jest wystarczająco sprężysty, spryskaj go delikatnie wodą.

Domowa tortilla pszenna krok po kroku

Do przygotowania tortilli potrzebna ci będzie patelnia z nieprzywierającą powłoką. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku patelnia do naleśników.
  • W misce wymieszaj mąkę pszenną (może być tortowa) z oliwą lub olejem, odrobiną soli i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Do mieszania początkowo użyj łyżki – żeby się nie poparzyć. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.
  • Odrywaj małe kulki (wielkości piłeczki ping-pongowej), rozkładaj na wysypanej mąką stolnicy lub blacie i rozpłaszcz dłonią. Rozwałkuj każdą na cienki (mniej więcej 3 mm) placek o średnicy nieco większej niż patelnia. W trakcie smażenia się skurczą.
  • Tortillę smaż na suchej patelni, na małym ogniu przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Na powierzchni placków powinny tworzyć się ciemnobrązowe pęcherzyki (podobnie jak w naleśnikach).
  • Gotowe placki układaj w kopczyk. Po usmażeniu ostatniej tortilli odwróć stertę w taki sposób, by tortilla usmażona jako pierwsza była na wierzchu. Dzięki temu szybciej zmiękną i będą bardziej elastyczne.
  • Przygotuj składniki do farszu, np. smażone kawałki piersi kurczaka, pokrojoną w piórka szalotkę, fasolę z puszki, sos czosnkowy, parmezan, pomidorki koktajlowe, sałatę lodową, mozzarellę, oliwki – jednym słowem – wszystko, co masz pod ręką.
  • Na każdy placek nałóż składniki i mocno zawiń.
  • Przed podaniem, koniecznie przypiecz tortillę. Możesz to zrobić na patelni, w piekarniku, mikrofalówce oraz opiekaczu do kanapek.