Jak zrobić ciasto z truskawkami?

  • 2

Któż z nas nie lubi truskawek? Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na te owoce, jemy je garściami na surowo. Truskawki idealnie nadają się do wypieków, dlatego dziś podpowiadamy Wam do jakich ciast warto je wykorzystać!

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
fot. Fotolia
Sezon na truskawki jest jednym z bardziej wyczekiwanych w Polsce. Nic dziwnego – nie ma nic bardziej zwiastującego lata niż wszechobecne stragany i związany z nimi cudowny zapach tych owoców. Kiedy ceny truskawek osiągają rozsądną cenę, warto pomyśleć o wypiekach z ich udziałem - możliwości do wyboru jest naprawdę wiele!

Najprostsze ciasto z truskawkami


Nie ma co ukrywać - pomysłów na ciasto truskawkowe jest mnóstwo. Jeśli jednak szukasz pomysłu na szybki i sprawdzony wypiek, podpowiadamy krok po kroku jak go przygotować!

1. Na początek przygotuj wszystkie niezbędne składniki: 1 szklankę jogurtu naturalnego (ale nie 0%!), 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 0,5 szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 jajka i 1 szklankę oleju. Jeśli nie przepadasz za jogurtem – zamień go na mleko (krowie lub roślinne). Oczywiście nie zapomnij o truskawkach!

2. Wszystko masz pod ręką? To świetnie! Weź miskę i wlej do niej wszystkie mokre składniki i cukier. Zmiksuj.

3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i dodawaj partiami do masy jajecznej.

4. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przelej ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułóż umyte i pokrojone truskawki.

5. Pozostaje Ci już tylko zapiec ciasto w 180 st. C przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto wystudź na kratce i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Polecamy: Truskawki uwielbiają towarzystwo czekolady (gorzkiej, mlecznej, białej). Jeśli i Ty za nią przepadasz, dodaj do ciasta odrobinę posiekanych kawałków różnych czekolad lub nieco kakao.

Truskawki do ciasta
Fot. Fotolia

Jak przygotować truskawki do ciasta?


Nawet najlepszy przepis może nie wyjść, jeśli użyjesz do niego nieodpowiednich owoców. Co to znaczy? Cóż, w przypadku truskawek, szczególnie w pełni sezonu, łatwo trafić na zgniłe lub zgniecione sztuki. Jeśli planujesz przygotowanie ciasta, w trakcie kupowania owoców zwróć uwagę na to, aby były one świeżeunikaj tych sprzedawanych w plastikowych pojemniczkach, bo po całym dniu na słońcu będą zwyczajnie zaparzone i niesmaczne.

Wybieraj te, które są jędrne, lekko twarde i przede wszystkim dojrzałe. Niekoniecznie te największe i z błyszcząca skórką – takie owoce najczęściej pochodzą ze szklarni lub sztucznych upraw, przez co nie mają takiego smaku i aromatu jak te rosnące na polu. Kiedy już upolujesz odpowiednie truskawki, dokładnie je umyj, pozbywając się piasku i innych zanieczyszczeń oraz pozbaw szypułek.

Następnie je osusz i w zależności od przepisu, pokrój na odpowiednie części: plasterki, ćwiartki, połówki, itp. Możesz ich też spróbować i ocenić stopień słodkości – jeśli będą zbyt kwaśne, posyp je odrobinką cukru i odstaw na kilka minut.

Truskawkowy zawrót głowy


Oczywiście nie musisz skazywać się na jedzenie wyłącznie prostego placka z owocami. Truskawki są na tyle wdzięcznymi owocami, że świetnie sprawdzą się jako dodatek do szeregu wypieków. Świetnie smakują dodane do ciasta drożdżowego lub zapieczone w cieście francuskim. Wielbiciele muffinek mogą spokojnie dodać pokrojone owoce bezpośrednio do ciasta lub - w przypadku większych foremek - wrzucić całe truskawki do środka każdego ciastka.

Serników na zimno nie trzeba nikomu przedstawiać – razem z tymi czerwonymi owocami tworzą idealny deser na upalne dni. Jeśli uwielbiasz ciasto kruche lub tarty, to z powodzeniem możesz z tych owoców stworzyć pyszne nadzienie. Jak? Wystarczy, że wrzucisz surowe i zalejesz budyniem (lub ułożysz na kremie z bitej śmietany) albo podsmażysz na patelni z dodatkiem cukru. Dla podkręcenia smaku możesz do nich dorzucić rabarbar, sok z cytryny lub maliny. Brzmi zachęcająco, prawda?

 Dekoracja z truskawek Ciastka z truskawkami Babeczki z truskawkami
Fot. Fotolia

Nie tylko smak, ale i wygląd!

Truskawki to świetne owoce do dekoracji rozmaitych ciast. Z pewnością nieraz widzieliście je na tortach lub tartinkach. Również i wy możecie je kreatywnie wykorzystać. Najprostsza dekoracja z truskawek opiera się na pokrojeniu owoców w plasterki i obłożenie nimi wierzchu ciasta. W przypadku tortów lub innych ciast z kremem, możecie je wykorzystać do przystrojenia boków wypieku.

Wystarczy do kremu przykleić plasterki owoców. Taką dekorację możecie uzupełnić zielonym lukrem lub matchą. Posiekane lub rozgniecione truskawki możecie także dodać do kremu na bazie mascarpone lub kremowego serka, który następnie możecie wykorzystać do dekoracji babeczek.

Nie można również zapomnieć o prawdziwej klasyce truskawkowych ozdób: owoce ułożone na cieście i zalane kolorową galaretką. To, jaką dekorację wybierzecie zależy wyłącznie od Waszych chęci i pomysłów, bo każda z nich jest do wykonania w zaledwie parę minut!

Do jakich deserów i wypieków najchętniej dodajecie truskawki? Czekamy na Wasze przepisy na wyśmienite ciasta z ich dodatkiem!