Jagody goji przywędrowały do nas z Azji, gdzie są uznawane za remedium przeciwko cukrzycy. Wśród licznych właściwości jagód, można znaleźć m.in. wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn czy też poprawę stanu włosów i paznokci. Jak jeść jagody, by móc czerpać z nich jak najwięcej korzyści?
Jagody goji – jak stosować?
Goję można jeść bez wstępnej obróbki. Wystarczy suszone owoce wykorzystać bezpośrednio w potrawie, do której chcemy je dodać. Ważne jednak, aby nie przesadzać ich ilością. Dorosły człowiek powinien ich zjadać nie więcej niż 12 g w ciągu dnia. Dodatkowo nie powinny być spożywane przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, będące w podeszłym wieku, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Powód jest prosty – istnieją podejrzenia, iż jagody mogą utrudnić wchłanianie się leków, powodując ich kumulację a co za tym idzie: krwawienia.
Suszone jagody goji – jak jeść?
Jagody goji można dodawać do szeregu potraw. Oto najpopularniejsze potrawy z ich dodatkiem:
Jagody goji – jak stosować?
Goję można jeść bez wstępnej obróbki. Wystarczy suszone owoce wykorzystać bezpośrednio w potrawie, do której chcemy je dodać. Ważne jednak, aby nie przesadzać ich ilością. Dorosły człowiek powinien ich zjadać nie więcej niż 12 g w ciągu dnia. Dodatkowo nie powinny być spożywane przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, będące w podeszłym wieku, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Powód jest prosty – istnieją podejrzenia, iż jagody mogą utrudnić wchłanianie się leków, powodując ich kumulację a co za tym idzie: krwawienia.
Suszone jagody goji – jak jeść?
Jagody goji można dodawać do szeregu potraw. Oto najpopularniejsze potrawy z ich dodatkiem:
- Koktajle i smoothie owocowe – dzięki lekko kwaskowatemu smakowi, jagody doskonale pasują do napojów na bazie słodkich owoców, np. bananów lub ananasa.
- Płatki śniadaniowe – jagody goji warto dodać do domowej granoli lub muesli. Doskonale smakują podane z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
- Owsianki i jaglanki – owoce te warto dodać także do ciepłych śniadań na bazie płatków owsianych lub kaszy jaglanej. Nie tylko poprawią smak posiłku, ale również wzbogacą go o witaminę C.
- Ciasta i desery – jagody warto wykorzystywać również tak jak i inne bakalie – jako dodatek do ciast i deserów. W małej ilości mogą przełamać zbyt słodki smak danego smakołyku, nie dominując całkowicie nad substancjami słodzącymi.
- Herbata – goję można również zaparzyć, tak samo jak herbatę. Wystarczy owoce wsypać do szklanki lub dzbanka i zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach odlewamy wywar i cieszymy się jego wyjątkowym smakiem.