Jak jeść karambolę?

Karambolę je się na surowo razem ze skórką. Owoc można dodać także do koktajli, sałatek lub zrobić z niego przetwory, np. wino lub dżem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak jeść karambolę?
fot. Fotolia
Karambola to egzotyczny owoc o zielonej lub żółtej skórce, który w przekroju przypomina gwiazdę. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak. Karambola jest bogata w przeciwutleniacze, wspomaga pracę serca oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jak ją jeść, by dostarczyć sobie całego spektrum witamin i minerałów?

Karambola – jak jeść?

Karambolę najlepiej jeść na surowo, razem ze skórką. Owoc można także z niej obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pestki i skórka karamboli są całkowicie jadalne, dlatego nie musimy ich specjalnie wycinać. Można ją także dusić, suszyć, smażyć czy miksować.

Do czego dodać karambolę?

Karambola jest dość uniwersalnym owocem, który najczęściej służy jako ozdoba do drinków. Jak ją kulinarnie wykorzystać?
  • Desery – karambola to soczysty owoc, z którego można przygotować pyszny mus lub sorbet owocowy. Można ją również wykorzystać jako element dekoracyjny sałatki owocowej lub deseru lodowego.
  • Przetwory – ten tropikalny owoc bardzo łatwo się przetwarza. Można z niego zrobić dżem (np. z dodatkiem papai lub innego egzotycznego owocu), sok, kompot, poddać karmelizacji lub ususzyć.
  • Sałatki – karambola to znakomity dodatek nie tylko do mieszanek owocowych, ale też warzywnych. Jej delikatny, orzeźwiający smak świetnie komponuje się ze świeżymi sałatami, pomidorami czy wyrazistszymi dodatkami, np. kozim serem lub suszonymi pomidorami.
Karambola – gdzie kupić?

Sezon na karambolę trwa od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W tym czasie można ją kupić w hipermarketach i dobrze wyposażonych dyskontach. Czasem można ją spotkać także w mniejszych sklepach spożywczych.