Bez udziału ciecierzycy nie powstałoby większość doskonałych past warzywnych, gulaszy, czy zup krem. Jej uniwersalność sprawia, że jest wykorzystywana coraz częściej. Sprawdź, jak prawidłowo ją ugotować!
Jak gotować cieciorkę?
Suche ziarna poddajemy nocnemu namaczaniu, aby podczas gotowania szybciej zmiękła. Jeżeli nie mamy czasu, warto przesypać ją od razu do wrzącej wody i zagotować.
1.Przygotowaną ciecierzycę przesypujemy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą tak, aby zakrywała ziarna powyżej 10 cm wysokości.
2.Dodajemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy w garnku do momentu, aż się rozpuści.
3.Odstawiamy do namoczenia na noc przez minimum 12 godzin.
4.Następnie odcedzamy całość i ponownie przesypujemy cieciorkę do garnka i zalewamy świeżą, zimną wodą.
5.Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny do miękkości.
6.Odcedzamy, przelewamy wodą i podajemy według uznania.
Wskazówka:
Jeżeli chcemy przygotować cieciorkę na szybko, bez namaczania, wystarczy przesypać ją do wrzącej wody i zagotować do miękkości.
Co zrobić z ciecierzycy?
Cieciorka to uniwersalne warzywo, które jest wykorzystywane do przyrządzania różnych dań. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Śniadanie:
Jak gotować cieciorkę?
Suche ziarna poddajemy nocnemu namaczaniu, aby podczas gotowania szybciej zmiękła. Jeżeli nie mamy czasu, warto przesypać ją od razu do wrzącej wody i zagotować.
1.Przygotowaną ciecierzycę przesypujemy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą tak, aby zakrywała ziarna powyżej 10 cm wysokości.
2.Dodajemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy w garnku do momentu, aż się rozpuści.
3.Odstawiamy do namoczenia na noc przez minimum 12 godzin.
4.Następnie odcedzamy całość i ponownie przesypujemy cieciorkę do garnka i zalewamy świeżą, zimną wodą.
5.Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny do miękkości.
6.Odcedzamy, przelewamy wodą i podajemy według uznania.
Wskazówka:
Jeżeli chcemy przygotować cieciorkę na szybko, bez namaczania, wystarczy przesypać ją do wrzącej wody i zagotować do miękkości.
Co zrobić z ciecierzycy?
Cieciorka to uniwersalne warzywo, które jest wykorzystywane do przyrządzania różnych dań. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Śniadanie:
- Hummus – pasta przygotowana z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, czosnku oraz przypraw. To potrawa wywodząca się z Libanu, idealna dla wegan i wegetarian.
- Pasztet – tradycyjny mięsny pasztet możemy zastąpić wegetariańskim na bazie fasoli i ciecierzycy. Doprawiony wędzoną papryką i pieprzem doskonale sprawdzi się na kanapki.
- Falafele – tradycyjne kulki przyrządzone z ugotowanej ciecierzycy lub bobu są podawane wraz z hummusem, jako wegańska wersja kebaba.
- Burgery – wołowe kotlety zastąpione warzywną wersją na bazie cieciorki, fasoli lub brokułów są formowane na kształt burgerów i doprawiane do smaku ulubionymi ziołami.
- Krem czekoladowy – dietetyczny krem z ciecierzycy z dodatkiem kakao i suszonych owoców jest doskonałą alternatywa dla tradycyjnej wersji słodkiego smarowidła na kanapki.
- Ciastka – przyrządzone z mąki z cieciorki lub zmiksowanych ugotowanych ziaren z dodatkiem suszonych owoców. Stanowią doskonałą propozycję zarówno dla alergików, jak i wegan.