Zupa brokułowa jest daniem bardzo sycącym, nierzadko przygotowywanym w postaci kremu. Można ją przyrządzić z rozmaitymi dodatkami, na przykład kurczakiem, ziemniakami, kalafiorem lub szpinakiem.
Zupa brokułowa na rosole
Zupę z brokułami można przyrządzić na niedzielnym rosole z dodatkiem gotowanego kurczaka. Potrzebnymi składnikami są: marchew, ziemniaki, por, brokuł, koperek, szczypiorek oraz mąka i śmietana kremówka do zagęszczenia zupy.
Jak zrobić zupę brokułową z grzankami?
Odmianą zupy z brokułów jest bardzo gęsta zupa krem, która stanowi doskonałe połączenie z grzankami.
Zupa brokułowa na rosole
Zupę z brokułami można przyrządzić na niedzielnym rosole z dodatkiem gotowanego kurczaka. Potrzebnymi składnikami są: marchew, ziemniaki, por, brokuł, koperek, szczypiorek oraz mąka i śmietana kremówka do zagęszczenia zupy.
- Rosół bez kurczaka należy zagotować, a następnie dodać do niego pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki oraz pora.
- Do całości dodaje się brokuł podzielony na różyczki. Pod koniec gotowania (około 5 minut) do zupy dorzuca się mięso z kurczaka.
- Na koniec do zupy z brokułów dodaje się dokładnie wymieszaną mąkę ze śmietanką kremówką. Całość należy delikatnie zagotować.
Jak zrobić zupę brokułową z grzankami?
Odmianą zupy z brokułów jest bardzo gęsta zupa krem, która stanowi doskonałe połączenie z grzankami.
- Do przygotowania zupy krem potrzebne są: kostki bulionowe drobiowe, brokuły, ziemniaki, śmietana, szczypiorek. Smacznymi dodatkami są migdały oraz tarty ser, np. ementaler.
- Najpierw przygotowuje się warzywa. Brokuły należy podzielić na różyczki. Łodyżki kroi się na plasterki. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
- Kostki drobiowe wrzuca się do wrzącej wody, a następnie dodaje do niej ziemniaki. Po około 10 minutach dorzuca się różyczki brokułu i kontynuuje gotowanie.
- Całość miksuje się przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zblendowaniu, zupę brokułową ponownie należy zagotować.
- Kolejnym etapem jest zaprawienie śmietany odrobiną zupy i dokładne wymieszanie, aby nie pozostały żadne grudki. Śmietanę dolewa się do zupy.
- Na koniec dodaje się sól, pieprz oraz migdały i starty ser. Całość należy wymieszać.