Dynia to wspaniałe słoneczne warzywo, które smakuje świetnie w wielu odsłonach. Jego smakiem możemy cieszyć się wiele miesięcy także wtedy gdy minie już sezon dyniowy.
Jak przechowywać dynie?
Dynia świeża w całości
- Dynie przeznaczone do kilkumiesięcznego przechowywania najpierw umieszczamy w ciepłym pomieszczeniu najlepiej ponad 20 stopni Celsjusza, wtedy skóra obeschnie i będzie bardziej odporna.
- Po kilku dniach przenosimy je do pomieszczenia z obniżoną temperaturą i sporą wilgotnością na przykład chłodnej piwnicy.
- Tak przechowywane wytrzymają nawet do końca zimy.
Dynia mrożona
Warzywo to możemy również przechowywać w formie mrożonej.
Mrozimy ją w formie surowej:
Mrozimy ją w formie surowej:
- Surową dynię myjemy, suszymy, a następnie przekrawamy i usuwamy pestki.
- Kroimy na nieduże kawałki i obieramy.
- Najlepiej mrozić kawałki rozłożone jeden obok drugiego.
lub w formie dyniowego puree:
- Do przygotowania puree dynię myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
- Gotujemy je na parze lub pieczemy w piekarniku.
- Miękką dynię pozbawiamy skórki i miksujemy blenderem na gładko.
Dynia marynowana
Dynia przechowywana w słoikach świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw i sałatek.
Składniki:
- 1 szklanka octu
- 4 szklanka wody
- 2,5 szklanki cukru
- goździki mielone
- cynamon mielony
wykonanie:
- Dynię pociąć w sześciany dosyć spore, ułożyć w słoikach.
- Składniki marynaty zagotować, zalać słoiki z dynią, zakręcić.
- Pasteryzować ok 30 min.