Jak przechowywać dynię?

Dynie możesz przechowywać przez kilka miesięcy w całości. Jeśli mrozisz dynię lub marynujesz - odpowiednio dłużej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przechowywać dynię?
fot. Fotolia
Dynia to wspaniałe słoneczne warzywo, które smakuje świetnie w wielu odsłonach.  Jego smakiem możemy cieszyć się wiele miesięcy także wtedy gdy minie już sezon dyniowy.
 

Jak przechowywać dynie?


Dynia świeża w całości
  • Dynie przeznaczone do kilkumiesięcznego przechowywania najpierw umieszczamy w ciepłym pomieszczeniu najlepiej ponad 20 stopni Celsjusza, wtedy skóra obeschnie i będzie bardziej odporna.
  • Po kilku dniach przenosimy je do pomieszczenia z obniżoną temperaturą i sporą wilgotnością na przykład chłodnej piwnicy.
  • Tak przechowywane wytrzymają nawet do końca zimy.
Dynia mrożona
 
Warzywo to możemy również przechowywać w formie mrożonej.

Mrozimy ją w formie surowej:   
 
  • Surową dynię myjemy, suszymy, a następnie przekrawamy i usuwamy pestki.
  • Kroimy na nieduże kawałki i obieramy.
  • Najlepiej mrozić kawałki rozłożone jeden obok drugiego.
lub w formie dyniowego puree:
  • Do przygotowania puree dynię myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
  • Gotujemy je na parze lub pieczemy w piekarniku.
  • Miękką dynię pozbawiamy skórki i miksujemy blenderem na gładko.

Dynia marynowana
 
Dynia przechowywana w słoikach świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw i sałatek.

Składniki:
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanka wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • goździki mielone
  • cynamon mielony
wykonanie:
  • Dynię pociąć w sześciany dosyć spore, ułożyć w słoikach.
  • Składniki marynaty zagotować, zalać słoiki z dynią, zakręcić.
  • Pasteryzować ok 30 min.