Co zrobić z orzechów włoskich?

Masło orzechowe, nalewka oraz rozmaite wypieki i dania główne. Orzechy włoskie posiadają szerokie zastosowanie w kuchni. Co dobrego z nich zrobić?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić z orzechów włoskich?
fot. Fotolia
Orzechy włoskie są popularnym dodatkiem do ciast, deserów i dań głównych. Stanowią główny składnik ciasta snikers oraz wielu krokantów. Z nich samych można przygotować pyszne masło orzechowe oraz nalewkę – idealną na kłopoty z żołądkiem.

Masło orzechowe z orzechów włoskich

Zazwyczaj masło orzechowe robione jest z fistaszków. Nie jest to jedyna dostępna dla nas opcja. Te robione na bazie orzechów włoskich jest wyrazistsze w smaku i świetnie pasuje do różnych ciast.
  • Do zrobienia masła orzechowego będą potrzebne: obrane orzechy włoskie, odrobina oleju, sól.
  • Do misy blendera wrzucamy orzechy, podlewamy olejem i całość miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji.
  • Masę odrobinę solimy, jeszcze chwilę mieszamy i gotowe.
Jak zrobić orzechówkę?

Nalewka z orzechów posiada wyrazisty smak i jest znakomita na szereg właściwości. Warto się zastanowić jednak nad tym, kiedy zbierać orzechy na orzechówkę? Okazuje się, że najlepsze są te niedojrzałe (w zielonych łupinach), zebrane po Nocy Świętojańskiej.
  • Do zrobienia orzechówki będą potrzebne: orzechy włoskie, spirytus (ok. 0,5 litra na 0,5 szklanki pokrojonych orzechów), cukier, woda.
  • Orzechy posiekaj na drobno (razem z łupinami) i przełóż do słoja.
  • Zalej spirytusem tak, by były zakryte, zakręć słój i odłóż na minimum 4-5 tygodni.
  • Po tym czasie odcedź nalewkę, wymieszaj ją z syropem cukrowym (zagotuj wodę z cukrem) i przelej do świeżego słoja.
  • Odstaw na kolejne kilka tygodni i gotowe – taką nalewkę trzeba przed spożyciem rozcieńczać z wodą.
Na co są dobre orzechy włoskie?

Choć orzechy włoskie zaliczają się do dość kalorycznych produktów, posiadają szereg cennych właściwości. Są bogate w błonnik i dostarczają sporej ilości minerałów, w tym magnezu i fosforu. Domowa nalewka z orzechów pozwala uporać się z zatruciami pokarmowymi. Dodatkowo świeże orzechy potrafią zniwelować problemy wynikające z niedoboru żelaza. Co więcej – posiadają działanie antydepresyjne i skutecznie eliminują uczucie zmęczenia. Dlatego warto je jeść dla lepszego samopoczucia i zdrowia!