Orzechy włoskie są popularnym dodatkiem do ciast, deserów i dań głównych. Stanowią główny składnik ciasta snikers oraz wielu krokantów. Z nich samych można przygotować pyszne masło orzechowe oraz nalewkę – idealną na kłopoty z żołądkiem.
Masło orzechowe z orzechów włoskich
Zazwyczaj masło orzechowe robione jest z fistaszków. Nie jest to jedyna dostępna dla nas opcja. Te robione na bazie orzechów włoskich jest wyrazistsze w smaku i świetnie pasuje do różnych ciast.
Nalewka z orzechów posiada wyrazisty smak i jest znakomita na szereg właściwości. Warto się zastanowić jednak nad tym, kiedy zbierać orzechy na orzechówkę? Okazuje się, że najlepsze są te niedojrzałe (w zielonych łupinach), zebrane po Nocy Świętojańskiej.
Choć orzechy włoskie zaliczają się do dość kalorycznych produktów, posiadają szereg cennych właściwości. Są bogate w błonnik i dostarczają sporej ilości minerałów, w tym magnezu i fosforu. Domowa nalewka z orzechów pozwala uporać się z zatruciami pokarmowymi. Dodatkowo świeże orzechy potrafią zniwelować problemy wynikające z niedoboru żelaza. Co więcej – posiadają działanie antydepresyjne i skutecznie eliminują uczucie zmęczenia. Dlatego warto je jeść dla lepszego samopoczucia i zdrowia!
Masło orzechowe z orzechów włoskich
Zazwyczaj masło orzechowe robione jest z fistaszków. Nie jest to jedyna dostępna dla nas opcja. Te robione na bazie orzechów włoskich jest wyrazistsze w smaku i świetnie pasuje do różnych ciast.
- Do zrobienia masła orzechowego będą potrzebne: obrane orzechy włoskie, odrobina oleju, sól.
- Do misy blendera wrzucamy orzechy, podlewamy olejem i całość miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Masę odrobinę solimy, jeszcze chwilę mieszamy i gotowe.
Nalewka z orzechów posiada wyrazisty smak i jest znakomita na szereg właściwości. Warto się zastanowić jednak nad tym, kiedy zbierać orzechy na orzechówkę? Okazuje się, że najlepsze są te niedojrzałe (w zielonych łupinach), zebrane po Nocy Świętojańskiej.
- Do zrobienia orzechówki będą potrzebne: orzechy włoskie, spirytus (ok. 0,5 litra na 0,5 szklanki pokrojonych orzechów), cukier, woda.
- Orzechy posiekaj na drobno (razem z łupinami) i przełóż do słoja.
- Zalej spirytusem tak, by były zakryte, zakręć słój i odłóż na minimum 4-5 tygodni.
- Po tym czasie odcedź nalewkę, wymieszaj ją z syropem cukrowym (zagotuj wodę z cukrem) i przelej do świeżego słoja.
- Odstaw na kolejne kilka tygodni i gotowe – taką nalewkę trzeba przed spożyciem rozcieńczać z wodą.
Choć orzechy włoskie zaliczają się do dość kalorycznych produktów, posiadają szereg cennych właściwości. Są bogate w błonnik i dostarczają sporej ilości minerałów, w tym magnezu i fosforu. Domowa nalewka z orzechów pozwala uporać się z zatruciami pokarmowymi. Dodatkowo świeże orzechy potrafią zniwelować problemy wynikające z niedoboru żelaza. Co więcej – posiadają działanie antydepresyjne i skutecznie eliminują uczucie zmęczenia. Dlatego warto je jeść dla lepszego samopoczucia i zdrowia!