Leszcz to ryba słodkowodna, którą można spotkać w polskich stawach i rzekach. Jest także dostępny w sklepach rybnych, gdzie można go kupić zarówno w całości, jak i same filety. Pozostaje tylko zadać sobie pytanie – jak zrobić leszcza na obiad? Są trzy opcje: można go upiec, uwędzić lub usmażyć.
Jak uwędzić leszcza?
Wędzony leszcz to doskonały dodatek do sałatek, które mogą stanowić bazę dietetycznego lunchu lub obiadu. Przygotowanie takiej ryby nie jest trudne a jej smak wynagrodzi całe starania.
Innym pomysłem na leszcza jest jego usmażenie. Jest to z pewnością dużo łatwiejsze od jego wędzenia. Wystarczy rybę natrzeć solą i czosnkiem, opanierować i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Filety mogą być ze skórą lub bez. Jeśli ją zostawiamy – wówczas dobrze jest natrzeć rybę bardzo intensywnymi w smaku i aromacie przyprawami. Dzięki temu pozbawimy go smaku mułu.
Jak upiec leszcza?
Pieczenie ryby jest jeszcze łatwiejsze od jej smażenia. Wystarczy bowiem oczyszczone tuszki natrzeć przyprawami i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Aby leszcz nie wysechł, warto go skropić sokiem z pomarańczy, cytryny lub limonki. Można go także upiec w rękawie z dodatkiem warzyw. Rybę pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
Jak uwędzić leszcza?
Wędzony leszcz to doskonały dodatek do sałatek, które mogą stanowić bazę dietetycznego lunchu lub obiadu. Przygotowanie takiej ryby nie jest trudne a jej smak wynagrodzi całe starania.
- Aby uwędzić leszcza, potrzebujemy: filety lub oczyszczone z łusek tuszki ryby, wodę, sól (ok. 70 dag na każdy 1 litr wody).
- Rybę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy a następnie umieszczamy w solance na całą noc.
- Po tym czasie rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wieszamy w przewiewnym miejscu na 2-3 godziny, aby obeschła.
- Wędzarnię nagrzewamy w temperaturze 50 stopni C przez ok. 40-50 minut.
- Umieszczamy w wędzarni ryby i suszymy je przez kolejną godzinę w temperaturze ok. 40 st. C.
- Po tym czasie podnosimy temperaturę do 55-60 st. C i wędzimy 3-4 godziny.
- Na koniec podnosimy temperaturę do ok. 100 st. C i wędzimy jeszcze ok. 20-30 minut.
Innym pomysłem na leszcza jest jego usmażenie. Jest to z pewnością dużo łatwiejsze od jego wędzenia. Wystarczy rybę natrzeć solą i czosnkiem, opanierować i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Filety mogą być ze skórą lub bez. Jeśli ją zostawiamy – wówczas dobrze jest natrzeć rybę bardzo intensywnymi w smaku i aromacie przyprawami. Dzięki temu pozbawimy go smaku mułu.
Jak upiec leszcza?
Pieczenie ryby jest jeszcze łatwiejsze od jej smażenia. Wystarczy bowiem oczyszczone tuszki natrzeć przyprawami i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Aby leszcz nie wysechł, warto go skropić sokiem z pomarańczy, cytryny lub limonki. Można go także upiec w rękawie z dodatkiem warzyw. Rybę pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.