Jak podsmażyć ziemniaki?

Podsmażone ziemniaki najlepiej przygotować na patelni. Jeżeli zostaną wcześniej lekko obgotowane, w trakcie smażenia utworzy się na nich pyszna i chrupiąca skórka.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak podsmażyć ziemniaki?
fot. Fotolia
Przed smażeniem, ziemniaki możesz najpierw lekko obgotować, wtedy nie ma potrzeby zanurzania ich w głębokim tłuszczu. Podsmażone ziemniaki, które zostały z obiadu, zyskują nowy aromat, robią się chrupiące i świetnie spełniają się w roli kolacji lub przekąski. Należy je smażyć na niezbyt dużym ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu.

Jak podsmażyć ziemniaki na patelni
  • Obierz ziemniaki i bardzo dokładnie je wyszoruj.
  • Ułóż je na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar wody, dzięki temu po włożeniu na patelnię nie będą pryskać.
  • Pokrój ziemniaki na kawałki, mogą być talarki, ćwiartki lub ósemki.
  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej. Najlepiej, by przykrywał dokładnie dno. Możesz również wlać olej do garnka i smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu.
  • Ziemniaki smaż partiami, tak by były równomiernie rozłożone na patelni. Co jakiś czas mieszaj, by usmażyły się z każdej strony.
  • Pamiętaj, że olej w trakcie smażenia będzie już bardzo mocno rozgrzany, dlatego smażenie kolejnej partii będzie trwało krócej.
  • Gdy skórka się zarumieni, a środek będzie miękki, wyjmij ziemniaki – najlepiej łyżką cedzakową – na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jak przyprawiać smażone ziemniaki?

Przed smażeniem lub pieczeniem ziemniaki możesz oprószyć solą i ulubionymi przyprawami. Najlepiej w tej roli sprawdza się granulowany czosnek, słodka papryka, papryka wędzona, rozmaryn, zioła prowansalskie lub specjalna mieszanka przypraw przeznaczona do ziemniaków.

Smażone ziemniaki wyśmienicie smakują z surówką z białej kapusty, sałatkami z dodatkiem fety i suszonych pomidorów, ketchupem i roztopionym serem. To również idealny dodatek do dań z grilla i smażonej ryby.