Sandacz to pyszna i zdrowa ryba, która często gości w naszych kuchniach. Możemy ją przygotować na wiele smacznych sposobów. Ma smaczne, delikatne, białe mięso, które świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.
Jak przyrządzić sandacza?
Sandacz możemy smażyć, piec, a nawet parować. W każdej postaci pozostanie on soczysty i smaczny.
Sandacz smażony
Składniki:
składniki:
składniki:
Jak przyrządzić sandacza?
Sandacz możemy smażyć, piec, a nawet parować. W każdej postaci pozostanie on soczysty i smaczny.
Sandacz smażony
Składniki:
- 600 g dzwonków z sandacza
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- Sandacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
- Przyprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i na 30 minut odkładamy do lodówki,
- Następnie obtaczamy w mące,
- Smażymy na rozgrzanym oleju po 5-6 minut z każdej strony,
- Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
składniki:
- 1 wypatroszony sandacz
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- koper
- sól, pieprz
- Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,
- układamy na dużym kawałku folii aluminiowej,
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry razem z cytryną, koper myjemy,
- Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, do środka wkładamy plasterki czosnku, cytryny, gałązkę kopru i kawałek masła,
- Następnie dokładnie zawijamy folię,
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
składniki:
- 1 filet z sandacza
- Kawałek pora
- plaster cytryny
- gałązka natki pietruszki
- Sandacza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
- Pora i cytrynę kroimy w plastry, natkę myjemy i siekamy,
- Rybę układamy w parowarze, obkładamy go plastrami pora, cytryny i posypujemy natką pietruszki,
- Gotujemy około 15 minut