Jak przyrządzić sandacza?

Smażony, pieczony, czy parowany sandacz w każdej postaci smakuje wybornie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przyrządzić sandacza?
fot. fotolia
Sandacz to pyszna i zdrowa ryba, która często gości w naszych kuchniach. Możemy ją przygotować na wiele smacznych sposobów. Ma smaczne, delikatne, białe mięso, które świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.

Jak przyrządzić sandacza?

Sandacz możemy smażyć, piec, a nawet parować. W każdej postaci pozostanie on soczysty i smaczny.

Sandacz  smażony

Składniki:
  • 600 g dzwonków z sandacza
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Sandacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
  • Przyprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i na 30 minut odkładamy do lodówki,
  • Następnie obtaczamy w mące,
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po 5-6 minut z każdej strony,
  • Odsączamy  z oleju na papierowym ręczniku.
Sandacz pieczony

składniki:
  • 1 wypatroszony sandacz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • koper
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,
  • układamy na dużym kawałku folii aluminiowej,
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry razem z cytryną, koper myjemy,
  • Rybę przyprawiamy solą i pieprzem,  do środka wkładamy plasterki czosnku, cytryny, gałązkę kopru i kawałek masła,
  • Następnie dokładnie zawijamy folię,
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Sandacz parowany

składniki:
  • 1 filet z sandacza
  • Kawałek pora
  • plaster cytryny
  • gałązka natki pietruszki
wykonanie:
  • Sandacza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
  • Pora i cytrynę kroimy w plastry, natkę myjemy i siekamy,
  • Rybę układamy w parowarze, obkładamy go plastrami pora, cytryny i posypujemy natką pietruszki,
  • Gotujemy około 15 minut