
Płeć papryki nie pozostaje bez znaczenia dla jej smaku i kulinarnego przeznaczenia. Być może zaraz odkryjesz, dlaczego twój egzemplarz papryki wcale nie jest tak słodki, jak oczekiwałaś.

Papryka płci żeńskiej ma na dole 4 wybrzuszenia, w ten sposób rozpoznasz ją od razu! Jeśli chcesz kupić paprykę do zjedzenia na surowo, papryka płci żeńskiej będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż ta płci męskiej. Dlaczego?
Typowe cechy papryki żeńskiej:
Zobacz: przepisy na sałatki

Papryka rodzaju męskiego ma 3 grzbiety. Nie jest tak słodka, jak ta wyżej, za to dobrze nadaje się np. do przygotowania leczo. Świetna do duszenia, gotowania czy pieczenia.
Jej typowe cechy to:
Czerwona papryka jest bogatym źródłem likopenu, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Aby w pełni wykorzystać bogactwo jej składników najlepiej jeść ją na surowo.
Polecamy: Jak upiec paprykę?
Jak wygląda papryka płci żeńskiej?

Papryka płci żeńskiej ma na dole 4 wybrzuszenia, w ten sposób rozpoznasz ją od razu! Jeśli chcesz kupić paprykę do zjedzenia na surowo, papryka płci żeńskiej będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż ta płci męskiej. Dlaczego?
Typowe cechy papryki żeńskiej:
- 4 grzbiety na dole
- dużo nasion w środku
- słodka w smaku.
Zobacz: przepisy na sałatki
Papryka płci męskiej - idealna do duszenia

Papryka rodzaju męskiego ma 3 grzbiety. Nie jest tak słodka, jak ta wyżej, za to dobrze nadaje się np. do przygotowania leczo. Świetna do duszenia, gotowania czy pieczenia.
Jej typowe cechy to:
- mało nasion w środku
- 3 grzbiety
- wyrazista w smaku.
Czerwona papryka jest bogatym źródłem likopenu, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Aby w pełni wykorzystać bogactwo jej składników najlepiej jeść ją na surowo.
Polecamy: Jak upiec paprykę?