Jak ugotować rosół wołowy?

Rosół wołowy gotuje się z kawałka wołowiny, warzyw i przypraw. Jest idealną potrawę na przeziębienie, która rozgrzeje bardzo szybko.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować rosół wołowy?
fot. Fotolia
Najczęściej wykorzystywane mięsa do rosołu wołowego to: łata, szponder, pręga, goleń albo mostek. Od rosołu z kury odróżnia się tłustością (rosół wołowy jest znacznie bardziej tłusty), barwą (rosół wołowy jest ciemniejszy). Jest też zdecydowanie bardziej pożywny i sycący.

Jak ugotować rosół wołowy krok po kroku

Do przygotowania sycącego rosołu wołowego potrzebujemy: wołowiny, włoszczyzny, czosnku, pieprzu, liści laurowych, oliwy. Następnie:
  • Pokrojone w duże kawałki warzywa smażymy na rozgrzanej wcześniej w garnku oliwie.
  • Mięso płuczemy i przyprawiamy.
  • Mięso dodajemy do garnka.
  • Zalewamy wrzącą wodą
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Zdejmujemy osad z tłuszczu.
  • Zmniejszamy ogień na minimalny.
  • Wywar zostawiamy do gotowania się na minimum cztery godziny.
  • Po czterech godzinach odcedzamy od wywaru mięso i warzywa. Gotowe!
Rosół możemy zjeść od razu, lub przechować bulion na przyszłość, by wykorzystać go np. jako bazę do sosu.

Właściwości rosołu wołowego

Rosół wołowy wspaniale odżywia organizm. Dostarcza składników odżywczych, które nie tylko wzmacniają (od lat stosowany jest przy przeziębieniu), ale także doskonale wpływa na układ pokarmowy. Szczególnie wywar na kościach, zawierający żelatynę, ma dobroczynny wpływ na stan jelit.