Złociste frytki to znakomity dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych mięs i ryb. Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na głębokim tłuszczu. Nie zajmuje to wiele czasu – w najszybszej wersji wystarczy kwadrans, by cieszyć się pysznymi frytkami.
Na czym smażyć frytki?
Frytki smaży się na tłuszczu. Jakim? Można tutaj wybrać zarówno olej, jak i fryturę. Jaki olej wybrać? Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej temperaturze dymienia, tj. olej rzepakowy oraz rafinowany słonecznikowy. Nie zaleca się smażenia na olejach nierafinowanych, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz w nich zawarty szybko się rozpada na szkodliwe związki.
Jak usmażyć frytki?
W sytuacji, kiedy mamy już wybrany tłuszcz, samo smażenie frytek nie wymaga już zbyt wielkiego wysiłku. Oto co należy zrobić:
Jak usmażyć frytki na patelni?
Frytki można także smażyć na patelni. Ważne, aby miała dość wysoki brzeg. Sam proces smażenia przebiega tak samo jak w przypadku garnka lub frytownicy – na patelnię wlewamy olej (na wysokość min. 3 cm, by frytki mogły swobodnie pływać na powierzchni), rozgrzewamy go i smażymy frytki według wyżej podanej instrukcji. Ta metoda nadaje się to małej ilości frytek – w sam raz, gdy chcemy zjeść szybki obiad.
Na czym smażyć frytki?
Frytki smaży się na tłuszczu. Jakim? Można tutaj wybrać zarówno olej, jak i fryturę. Jaki olej wybrać? Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej temperaturze dymienia, tj. olej rzepakowy oraz rafinowany słonecznikowy. Nie zaleca się smażenia na olejach nierafinowanych, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz w nich zawarty szybko się rozpada na szkodliwe związki.
Jak usmażyć frytki?
W sytuacji, kiedy mamy już wybrany tłuszcz, samo smażenie frytek nie wymaga już zbyt wielkiego wysiłku. Oto co należy zrobić:
- Pokrojone w słupki ziemniaki (lub inne warzywa, np. bataty, marchewki, seler) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na min. 15 minut.
- Po tym czasie odcedzamy je i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Do wysokiego garnka lub frytownicy wlewamy wybrany tłuszcz i rozgrzewamy go do temperatury ok. 150 st. C.
- Na rozgrzany olej wrzucamy frytki, smażymy kilka minut aż się zezłocą.
- Podsmażone frytki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawiamy do odsączenia.
- Przed samym podaniem rozgrzewamy tłuszcz do 180-200 st. C i wrzucamy na niego frytki.
- Po kilku minutach, gdy frytki się zarumienią, wyciągamy je, ponownie odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe.
Jak usmażyć frytki na patelni?
Frytki można także smażyć na patelni. Ważne, aby miała dość wysoki brzeg. Sam proces smażenia przebiega tak samo jak w przypadku garnka lub frytownicy – na patelnię wlewamy olej (na wysokość min. 3 cm, by frytki mogły swobodnie pływać na powierzchni), rozgrzewamy go i smażymy frytki według wyżej podanej instrukcji. Ta metoda nadaje się to małej ilości frytek – w sam raz, gdy chcemy zjeść szybki obiad.