Jak usmażyć frytki?

Frytki smaży się na rozgrzanym, głębokim oleju lub fryturze. Można to zrobić w wysokim garnku, frytownicy lub na patelni. Całość smaży się kilka-kilkanaście minut, aż frytki będą złoto-brązowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak usmażyć frytki?
fot. Fotolia
Złociste frytki to znakomity dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych mięs i ryb. Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na głębokim tłuszczu. Nie zajmuje to wiele czasu – w najszybszej wersji wystarczy kwadrans, by cieszyć się pysznymi frytkami.

Na czym smażyć frytki?

Frytki smaży się na tłuszczu. Jakim? Można tutaj wybrać zarówno olej, jak i fryturę. Jaki olej wybrać? Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej temperaturze dymienia, tj. olej rzepakowy oraz rafinowany słonecznikowy. Nie zaleca się smażenia na olejach nierafinowanych, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz w nich zawarty szybko się rozpada na szkodliwe związki.

Jak usmażyć frytki?

W sytuacji, kiedy mamy już wybrany tłuszcz, samo smażenie frytek nie wymaga już zbyt wielkiego wysiłku. Oto co należy zrobić:
  • Pokrojone w słupki ziemniaki (lub inne warzywa, np. bataty, marchewki, seler) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na min. 15 minut.
  • Po tym czasie odcedzamy je i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Do wysokiego garnka lub frytownicy wlewamy wybrany tłuszcz i rozgrzewamy go do temperatury ok. 150 st. C.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy frytki, smażymy kilka minut aż się zezłocą.
  • Podsmażone frytki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawiamy do odsączenia.
  • Przed samym podaniem rozgrzewamy tłuszcz do 180-200 st. C i wrzucamy na niego frytki.
  • Po kilku minutach, gdy frytki się zarumienią, wyciągamy je, ponownie odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe.
Uwaga: Gdy mamy mało czasu, można pominąć etap wstępnego smażenia.

Jak usmażyć frytki na patelni?

Frytki można także smażyć na patelni. Ważne, aby miała dość wysoki brzeg. Sam proces smażenia przebiega tak samo jak w przypadku garnka lub frytownicy – na patelnię wlewamy olej (na wysokość min. 3 cm, by frytki mogły swobodnie pływać na powierzchni), rozgrzewamy go i smażymy frytki według wyżej podanej instrukcji. Ta metoda nadaje się to małej ilości frytek – w sam raz, gdy chcemy zjeść szybki obiad.