Chleb pełnoziarnisty można piec zarówno z mąki żytniej, mąki pszennej (także orkiszu), jak i z mieszanki tych mąk.
Chleb razowy a chleb biały
Chleb pełnoziarnisty jest pieczony z mąki, która została zmielona tylko raz. Taka mąka jest ciemniejsza niż mielona wielokrotnie, zawiera też więcej błonnika.
Chleb na zakwasie czy chleb na drożdżach
Chleb na zakwasie wyhodowanym z mąki razowej żytniej oraz wody jest zdrowszy od chleba upieczonego na zwykłych drożdżach piekarskich. Ma on niższy indeks glikemiczny i wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez wzmocnienie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Upieczenie chleba na zakwasie jest jednak bardziej pracochłonne niż upieczenie go na drożdżach. Zakwas najpierw trzeba wyhodować, następnie rozrobić z mąką i wodą, aby powstał zaczyn, a dopiero potem można zagnieść ciasto na chleb. Na każdym etapie robienia ciasta musi ono przez kilka godzin rosnąć.
Chleb żytni, pszeniczny i chleb orkiszowy
Choć zakwas na chleb zazwyczaj robi się z mąki żytniej, można do niego dodać dowolną mąkę:
Chleb razowy a chleb biały
Chleb pełnoziarnisty jest pieczony z mąki, która została zmielona tylko raz. Taka mąka jest ciemniejsza niż mielona wielokrotnie, zawiera też więcej błonnika.
Chleb na zakwasie czy chleb na drożdżach
Chleb na zakwasie wyhodowanym z mąki razowej żytniej oraz wody jest zdrowszy od chleba upieczonego na zwykłych drożdżach piekarskich. Ma on niższy indeks glikemiczny i wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez wzmocnienie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Upieczenie chleba na zakwasie jest jednak bardziej pracochłonne niż upieczenie go na drożdżach. Zakwas najpierw trzeba wyhodować, następnie rozrobić z mąką i wodą, aby powstał zaczyn, a dopiero potem można zagnieść ciasto na chleb. Na każdym etapie robienia ciasta musi ono przez kilka godzin rosnąć.
Chleb żytni, pszeniczny i chleb orkiszowy
Choć zakwas na chleb zazwyczaj robi się z mąki żytniej, można do niego dodać dowolną mąkę:
- żytnią,
- pszenną,
- orkiszową,
- gryczaną.