Jak upiec chleb pełnoziarnisty?

Chleb pełnoziarnisty piecze się z mąki nieoczyszczonej, na samodzielnie wyhodowanym zakwasie. Dzięki temu jest bardziej sycący od chleba białego i na dłużej zaspokaja głód oraz poprawia pracę jelit.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec chleb pełnoziarnisty?
fot. Fotolia
Chleb pełnoziarnisty można piec zarówno z mąki żytniej, mąki pszennej (także orkiszu), jak i z mieszanki tych mąk.

Chleb razowy a chleb biały

Chleb pełnoziarnisty jest pieczony z mąki, która została zmielona tylko raz. Taka mąka jest ciemniejsza niż mielona wielokrotnie, zawiera też więcej błonnika.

Chleb na zakwasie czy chleb na drożdżach

Chleb na zakwasie wyhodowanym z mąki razowej żytniej oraz wody jest zdrowszy od chleba upieczonego na zwykłych drożdżach piekarskich. Ma on niższy indeks glikemiczny i wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez wzmocnienie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Upieczenie chleba na zakwasie jest jednak bardziej pracochłonne niż upieczenie go na drożdżach. Zakwas najpierw trzeba wyhodować, następnie rozrobić z mąką i wodą, aby powstał zaczyn, a dopiero potem można zagnieść ciasto na chleb. Na każdym etapie robienia ciasta musi ono  przez kilka godzin rosnąć.

Chleb żytni, pszeniczny i chleb orkiszowy

Choć zakwas na chleb zazwyczaj robi się z mąki żytniej, można do niego dodać dowolną mąkę:
  • żytnią,
  • pszenną,
  • orkiszową,
  • gryczaną.
Proporcje mąki różnego rodzaju odpowiadają za smak i strukturę chleba. Chleb z przewagą mąki pszennej lub orkiszowej będzie delikatny w smaku. Chleb na mące żytniej – kwaskowaty, wilgotny i ciężki. Mąka gryczana nadaje mu natomiast karmelowy posmak.