Nazwa „łazanki” dotyczy drobnego makaronu, który wygląda jak centymetrowe kwadraciki. Po ugotowaniu łączy się go z różnymi dodatkami, np. kiszoną kapustą lub, w wersji świątecznej, z makiem. Aby jednak zabrać się do zrobienia tej potrawy, trzeba najpierw przyrządzić makaron. Jak to zrobić?
Jak zrobić makaron na łazanki?
Makaron domowej roboty nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Wystarczą trzy składniki, by cieszyć się wyjątkową bazą do dania!
- Do przygotowania łazanek będą potrzebne: 1 szklanka mąki, 1 jajko, woda.
- Mąkę należy wysypać na blat, zrobić zagłębienie i wbić jajko.
- Całość mieszamy, dolewamy partiami wodę i zagniatamy.
- Ciasto jest gotowe, kiedy się nie klei i jest gładkie.
- Jeśli tak jest – odkładamy je do lodówki na kwadrans.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na 1 cm kwadraciki.
- Łazanki gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, odcedzamy i mieszamy z wybranym dodatkiem. Gotowe!
Jak zrobić łazanki z mięsem mielonym?
Przygotowanie łazanek z mięsem mielonym jest podobne do tych z kiszoną kapustą. W trakcie gotowania się makaronu wystarczy mięso podsmażyć na patelni. Można do niego dodać koncentrat pomidorowy lub warzywa. Na koniec dodaje się odcedzony makaron i przyprawy.
Jakie przyprawy do łazanek?
To, jakie przyprawy wykorzystamy do łazanek, zależy od tego, z czym je chcemy podać. Do kapusty kiszonej świetnie się sprawdzi kminek, pieprz i ziele angielskie. Do mięsa mielonego będą pasowały zioła takie jak bazylia i oregano, a do maku – cukier, cynamon, goździki i odrobina słodkiej śmietanki.
SylaUla