Jak zrobić dobre łazanki?

  • 1

Makaron łazanki robi się z mąki, jajka i wody. Całość się zagniata, wałkuje i wycina na drobne kwadraty. Łazanki można serwować z mięsem mielonym, kapustą kiszoną lub makiem.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić dobre łazanki?
fot. Fotolia
Nazwa „łazanki” dotyczy drobnego makaronu, który wygląda jak centymetrowe kwadraciki. Po ugotowaniu łączy się go z różnymi dodatkami, np. kiszoną kapustą lub, w wersji świątecznej, z makiem. Aby jednak zabrać się do zrobienia tej potrawy, trzeba najpierw przyrządzić makaron. Jak to zrobić?
 
Jak zrobić makaron na łazanki?
 
Makaron domowej roboty nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Wystarczą trzy składniki, by cieszyć się wyjątkową bazą do dania!
  • Do przygotowania łazanek będą potrzebne: 1 szklanka mąki, 1 jajko, woda. 
  • Mąkę należy wysypać na blat, zrobić zagłębienie i wbić jajko.
  • Całość mieszamy, dolewamy partiami wodę i zagniatamy.
  • Ciasto jest gotowe, kiedy się nie klei i jest gładkie.
  • Jeśli tak jest – odkładamy je do lodówki na kwadrans.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na 1 cm kwadraciki.
  • Łazanki gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, odcedzamy i mieszamy z wybranym dodatkiem. Gotowe!
Jak zrobić łazanki z mięsem mielonym?
 
Przygotowanie łazanek z mięsem mielonym jest podobne do tych z kiszoną kapustą. W trakcie gotowania się makaronu wystarczy mięso podsmażyć na patelni. Można do niego dodać koncentrat pomidorowy lub warzywa. Na koniec dodaje się odcedzony makaron i przyprawy. 
 
Jakie przyprawy do łazanek?
 
To, jakie przyprawy wykorzystamy do łazanek, zależy od tego, z czym je chcemy podać. Do kapusty kiszonej świetnie się sprawdzi kminek, pieprz i ziele angielskie. Do mięsa mielonego będą pasowały zioła takie jak bazylia i oregano, a do maku – cukier, cynamon, goździki i odrobina słodkiej śmietanki