Jak zrobić sos do makaronu?

Do zrobienia sosu do makaronu potrzebujemy warzyw, różnego rodzaju mięs, bulionu oraz przypraw i naturalnych zagęszczaczy. Dzięki tym składnikom możemy przygotować różnorodne sosy według własnego upodobania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos do makaronu?
fot. Fotolia
Do przygotowania sosu do makaronu nie potrzebujemy wielu składników. Czasami wystarczy zajrzeć do lodówki, by wpaść na ciekawy pomysł, warty realizacji.

Najczęściej przygotowywane sosy do makaronu 
  • Sos pomidorowy - na przykład boloński, z dodatkiem mięsa mielonego, czosnku i warzyw korzeniowych - na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojone drobno czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy mięso, przysmażamy, a następnie wlewamy bulion, pokrojone pomidory i dusimy na wolnym ogniu koło 30 minut. Przyprawiamy ulubionymi ziołami - tymiankiem, oregano, natką pietruszki. Gotowym sosem polewamy spaghetti lub tagliatelle i serwujemy posypane parmezanem lub innym serem.
  • Sos śmietanowy - na patelni rumienimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy 30% śmietanę i zagotowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Jeśli dodamy musztardę, powstanie sos musztardowy, jeśli sera żółtego, pleśniowego lub fety otrzymamy sos serowy, ciekawym dodatkiem będzie także wędzony łosoś lub tuńczyk z puszki. Pasuje do wielu rodzajów makaronu - penne, farfalle czy tagliatelle.
  • Sos z warzywami - do jego przygotowania możemy wykorzystać pomidory,  paprykę, szpinak czy warzywa korzeniowe. Przygotowujemy go podobnie jak poprzednie, podajemy do różnych rodzajów makaronów. Jest on świetną alternatywą dla wegetarian.
  • Sos z mięsem - na przykład z kurczakiem czy wieprzowiną - ten konkretny, sycący  sos przygotujemy podsmażając posiekaną cebulę lub czosnek z przygotowanym mięsem. Zagęszczamy go koncentratem pomidorowym, śmietaną, bądź mąką wymieszaną z wodą i podajemy z ulubionym makaronem.
Oczywiście każdy z tych przepisów możemy według uznania modyfikować i ulepszać. Ważne abyśmy kierowali się własnym smakiem, wtedy na pewno przyrządzimy danie, które będzie nam smakować i do którego wrócimy z przyjemnością.