Do przygotowania sosu do makaronu nie potrzebujemy wielu składników. Czasami wystarczy zajrzeć do lodówki, by wpaść na ciekawy pomysł, warty realizacji.
Najczęściej przygotowywane sosy do makaronu
Najczęściej przygotowywane sosy do makaronu
- Sos pomidorowy - na przykład boloński, z dodatkiem mięsa mielonego, czosnku i warzyw korzeniowych - na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojone drobno czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy mięso, przysmażamy, a następnie wlewamy bulion, pokrojone pomidory i dusimy na wolnym ogniu koło 30 minut. Przyprawiamy ulubionymi ziołami - tymiankiem, oregano, natką pietruszki. Gotowym sosem polewamy spaghetti lub tagliatelle i serwujemy posypane parmezanem lub innym serem.
- Sos śmietanowy - na patelni rumienimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy 30% śmietanę i zagotowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Jeśli dodamy musztardę, powstanie sos musztardowy, jeśli sera żółtego, pleśniowego lub fety otrzymamy sos serowy, ciekawym dodatkiem będzie także wędzony łosoś lub tuńczyk z puszki. Pasuje do wielu rodzajów makaronu - penne, farfalle czy tagliatelle.
- Sos z warzywami - do jego przygotowania możemy wykorzystać pomidory, paprykę, szpinak czy warzywa korzeniowe. Przygotowujemy go podobnie jak poprzednie, podajemy do różnych rodzajów makaronów. Jest on świetną alternatywą dla wegetarian.
- Sos z mięsem - na przykład z kurczakiem czy wieprzowiną - ten konkretny, sycący sos przygotujemy podsmażając posiekaną cebulę lub czosnek z przygotowanym mięsem. Zagęszczamy go koncentratem pomidorowym, śmietaną, bądź mąką wymieszaną z wodą i podajemy z ulubionym makaronem.