Dorsz to pyszna i zdrowa ryba, o białym, delikatnym mięsie. Pasuje do wielu potraw i dodatków. Chętnie spożywana jest przez osoby liczące kalorie, zwłaszcza duszona lub gotowana na parze.
Jak zrobić dorsza?
Świeży dorsz sprzedawany jest w sklepach zazwyczaj bez głowy, przeważnie jest on też już sprawiony. Dorsz nie posiada łusek, co jest jego wielką zaletą, ponieważ pozostaje nam mniej czynności, które musimy wykonać przed obróbką termiczną tej ryby. Wystarczy ją umyć, przyprawić, ostawić na godzinę do lodówki, a następnie przyrządzić według uznania.
Oprócz ryby w całości możemy podzielić ją na dzwonka lub wyfiletować.
Żeby przygotować dzwonka dorsza:
Jak zrobić dorsza?
Świeży dorsz sprzedawany jest w sklepach zazwyczaj bez głowy, przeważnie jest on też już sprawiony. Dorsz nie posiada łusek, co jest jego wielką zaletą, ponieważ pozostaje nam mniej czynności, które musimy wykonać przed obróbką termiczną tej ryby. Wystarczy ją umyć, przyprawić, ostawić na godzinę do lodówki, a następnie przyrządzić według uznania.
Oprócz ryby w całości możemy podzielić ją na dzwonka lub wyfiletować.
Żeby przygotować dzwonka dorsza:
- Nacinamy nożem skórę ryby.
- Sprawioną rybę kroimy w poprzek, przecinając mięśnie wraz z kręgosłupem i ośćmi w dzwonka.
- Ryba powinna być w środku czysta, bez skrzepów, błon i innych resztek.
- Nacinamy rybę wzdłuż płetwy przedniej do wysokości kręgosłupa.
- Przecinamy dorsza wzdłuż kręgosłupa kierując się w stronę ogona. Ważne jest, aby nóż opierał się nam na kręgosłupie, dzięki temu całe mięso zostanie przy filecie, a nie wokół szkieletu ryby.
- Odcinamy pozostałe na mięsie ości z jamy brzusznej, oraz odkrawamy brzuszki, które również możemy wykorzystać.
- Pęsetą wyciągamy resztę ości, tak aby cały filet był delikatny.