Flaki, to jedna z najbardziej znanych polskich zup, która jest sycąca i charakterystyczna w smaku. Przygotowywana zarówno na mięsie wołowym, jak i wieprzowym doskonale smakuje na co dzień lub od święta. Ciekawą propozycją są flaki wegetariańskie, które przyrządzane są z boczniaków.
Jak ugotować flaki wołowe?
Zasmażkę przygotowujemy z masła i mąki. Przygotowujemy składniki w proporcji 1:1. Najpierw rozpuszczamy masło na patelni, a następnie dodajemy partiami mąkę, mieszając dokładnie. Należy pilnować, aby dodatek nie przypalił się.
Jak ugotować flaki wołowe?
- Do przygotowania będą potrzebne oczyszczone flaki wołowe, warzywa rosołowe, masło, liść laurowy, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
- Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy mięso. Doprowadzamy do wrzenia.
- Zbieramy szumowiny z piany, oczyszczając wywar. Dodajemy zioła i przyprawy.
- Ugotowane mięso wyciągamy i kroimy w paski. Przecedzamy całość i ścieramy na tarce warzywa.
- Podsmażamy krótko na maśle i zalewamy wywarem wołowym.
- Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.
Zasmażkę przygotowujemy z masła i mąki. Przygotowujemy składniki w proporcji 1:1. Najpierw rozpuszczamy masło na patelni, a następnie dodajemy partiami mąkę, mieszając dokładnie. Należy pilnować, aby dodatek nie przypalił się.