Jak ugotować flaki?

Flaki gotujemy w wodzie przez 2 godziny, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa m.in. marchew i seler.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować flaki?
fot. Fotolia
Flaki, to jedna z najbardziej znanych polskich zup, która jest sycąca i charakterystyczna w smaku. Przygotowywana zarówno na mięsie wołowym, jak i wieprzowym doskonale smakuje na co dzień lub od święta. Ciekawą propozycją są flaki wegetariańskie, które przyrządzane są z boczniaków.

Jak ugotować flaki wołowe?
  • Do przygotowania będą potrzebne oczyszczone flaki wołowe, warzywa rosołowe, masło, liść laurowy, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
  • Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy mięso. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Zbieramy szumowiny z piany, oczyszczając wywar. Dodajemy zioła i przyprawy.
  • Ugotowane mięso wyciągamy i kroimy w paski. Przecedzamy całość i ścieramy na tarce warzywa.
  • Podsmażamy krótko na maśle i zalewamy wywarem wołowym.
  • Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.
Jak zrobić zasmażkę do flaków?

Zasmażkę przygotowujemy z masła i mąki. Przygotowujemy składniki w proporcji 1:1. Najpierw rozpuszczamy masło na patelni, a następnie dodajemy partiami mąkę, mieszając dokładnie. Należy pilnować, aby dodatek nie przypalił się.