Czym jest jogurtowiec? To delikatny deser składający się z dowolnego rodzaju jogurtu, żelatyny oraz dodatków. Patentów na niego jest mnóstwo, dlatego na początek proponujemy Ci przetestowanie naszego pomysłu na jogurtowiec z brzoskwiniami i morelami!
Jogurtowiec z brzoskwiniami
1. Przygotuj: 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g), 3-4 łyżki żelatyny, 400 g owoców (moreli i brzoskwiń), 1 galaretkę brzoskwiniową, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego.
2. Owoce umyj, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw do napęcznienia.
4. Jogurt przełóż do miski, dodaj żelatynę oraz cukry a następnie zmiksuj na gładką masę.
5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułóż połowę posiadanych owoców. Na nie wylej masę jogurtową. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.
6. Po tym czasie galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody i odstaw do przestygnięcia. Na jogurtowiec wyłóż resztę owoców i całość zalej chłodną, na wpół tężejącą galaretką.
7. Deser włóż do lodówki na całą noc. Na drugi dzień jest gotowy do jedzenia. Smacznego!
Fot. Fotolia
Patenty na jogurtowiec
Lubisz ciasta na zimno, lecz powyższy przepis wydaje Ci się zbyt skomplikowany? Bez obaw - pomysłów na jogurtowiec jest mnóstwo i z nich możesz wybrać ten, który będzie dla Ciebie najłatwiejszy. Zerknij poniżej!
Nie chcesz bawić się w rozpuszczanie żelatyny i mieszanie jej z jogurtem? Spokojnie - możesz ten element zastąpić mieszaniną jogurtu i galaretki. Wystarczy, że ten drugi składnik rozpuścisz w małej ilości wody a następnie, gdy przestygnie, zmiksować z jogurtem. W ten sposób nie tylko unikniesz namaczania żelatyny, lecz również nadasz wyjątkowy smak swojemu deserowi.
A może chcesz sprawić, żeby przekrój deseru wzbudzał zachwyt? Wówczas do tego celu możesz wykorzystać dwie rzeczy: ścięte i pokrojone na kawałki galaretek oraz całe owoce sezonowe, w tym borówki, winogrona czy też jeżyny.
Dodanie tych elementów do masy sprawi, że całość będzie wyglądała obłędnie. Zamiast tych opcji, możesz się także pokusić o pokruszone ciastka lub... żelki. W ten sposób uzyskasz naprawdę ciekawy deser!
Fot. Fotolia
Możesz także pobawić się smakiem jogurtowca - nikt w końcu nie powiedział, że do jego zrobienia nadają się wyłącznie jogurty naturalne. Równie dobrze możesz posłużyć się tymi smakowymi, równocześnie zdejmując sobie z głowy problem z dodatkami.
W takiej wersji nie musisz już posiłkować się dodatkowymi elementami. Jeśli jednak wolisz robić całość od początku - jogurt wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, nadając całości ładnego koloru oraz intensywnego smaku. W takiej wersji nie musisz się martwić o ukryty cukier!
Ostatnią wariacją na temat jogurtowca jest wykorzystanie rozmaitych spodów - oprócz proponowanego przez nas owocowego, równie dobrze możesz posłużyć się ciasteczkowym.
Wystarczy, że zmielisz lub rozkruszyć herbatniki, krakersy lub biszkopty, wymieszasz je z odrobiną miodu i wyłożysz na dno blachy. Podobny efekt osiągniesz, kiedy zamiast ciastek rozkruszysz orzechy - wówczas całość będzie zdrowsza i bardziej energetyczna!
A w jaki sposób Wy przygotowujecie jogurtowce – sięgacie po jogurty naturalne, greckie czy może owocowe? Macie swoje ulubione pomysły na te desery bez pieczenia? Jesteśmy ciekawi Waszych opinii!
Jogurtowiec z brzoskwiniami
1. Przygotuj: 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g), 3-4 łyżki żelatyny, 400 g owoców (moreli i brzoskwiń), 1 galaretkę brzoskwiniową, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego.
2. Owoce umyj, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw do napęcznienia.
4. Jogurt przełóż do miski, dodaj żelatynę oraz cukry a następnie zmiksuj na gładką masę.
5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułóż połowę posiadanych owoców. Na nie wylej masę jogurtową. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.
6. Po tym czasie galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody i odstaw do przestygnięcia. Na jogurtowiec wyłóż resztę owoców i całość zalej chłodną, na wpół tężejącą galaretką.
7. Deser włóż do lodówki na całą noc. Na drugi dzień jest gotowy do jedzenia. Smacznego!
Fot. Fotolia
Patenty na jogurtowiec
Lubisz ciasta na zimno, lecz powyższy przepis wydaje Ci się zbyt skomplikowany? Bez obaw - pomysłów na jogurtowiec jest mnóstwo i z nich możesz wybrać ten, który będzie dla Ciebie najłatwiejszy. Zerknij poniżej!
Nie chcesz bawić się w rozpuszczanie żelatyny i mieszanie jej z jogurtem? Spokojnie - możesz ten element zastąpić mieszaniną jogurtu i galaretki. Wystarczy, że ten drugi składnik rozpuścisz w małej ilości wody a następnie, gdy przestygnie, zmiksować z jogurtem. W ten sposób nie tylko unikniesz namaczania żelatyny, lecz również nadasz wyjątkowy smak swojemu deserowi.
A może chcesz sprawić, żeby przekrój deseru wzbudzał zachwyt? Wówczas do tego celu możesz wykorzystać dwie rzeczy: ścięte i pokrojone na kawałki galaretek oraz całe owoce sezonowe, w tym borówki, winogrona czy też jeżyny.
Dodanie tych elementów do masy sprawi, że całość będzie wyglądała obłędnie. Zamiast tych opcji, możesz się także pokusić o pokruszone ciastka lub... żelki. W ten sposób uzyskasz naprawdę ciekawy deser!
Fot. Fotolia
Możesz także pobawić się smakiem jogurtowca - nikt w końcu nie powiedział, że do jego zrobienia nadają się wyłącznie jogurty naturalne. Równie dobrze możesz posłużyć się tymi smakowymi, równocześnie zdejmując sobie z głowy problem z dodatkami.
W takiej wersji nie musisz już posiłkować się dodatkowymi elementami. Jeśli jednak wolisz robić całość od początku - jogurt wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, nadając całości ładnego koloru oraz intensywnego smaku. W takiej wersji nie musisz się martwić o ukryty cukier!
Ostatnią wariacją na temat jogurtowca jest wykorzystanie rozmaitych spodów - oprócz proponowanego przez nas owocowego, równie dobrze możesz posłużyć się ciasteczkowym.
Wystarczy, że zmielisz lub rozkruszyć herbatniki, krakersy lub biszkopty, wymieszasz je z odrobiną miodu i wyłożysz na dno blachy. Podobny efekt osiągniesz, kiedy zamiast ciastek rozkruszysz orzechy - wówczas całość będzie zdrowsza i bardziej energetyczna!
A w jaki sposób Wy przygotowujecie jogurtowce – sięgacie po jogurty naturalne, greckie czy może owocowe? Macie swoje ulubione pomysły na te desery bez pieczenia? Jesteśmy ciekawi Waszych opinii!