Jak zrobić jogurtowiec?

Brakuje Ci patentów na lekkie ciasta bez pieczenia a serników na zimno masz już dosyć? W takim razie sięgnij po pomysły na jogurtowiec – to pyszne i najczęściej niskokaloryczne ciasto z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić jogurtowiec?
fot. Fotolia
Czym jest jogurtowiec? To delikatny deser składający się z dowolnego rodzaju jogurtu, żelatyny oraz dodatków. Patentów na niego jest mnóstwo, dlatego na początek proponujemy Ci przetestowanie naszego pomysłu na jogurtowiec z brzoskwiniami i morelami!

Jogurtowiec z brzoskwiniami

1. Przygotuj: 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g), 3-4 łyżki żelatyny, 400 g owoców (moreli i brzoskwiń), 1 galaretkę brzoskwiniową, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego.

2. Owoce umyj, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.

3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw do napęcznienia.

4. Jogurt przełóż do miski, dodaj żelatynę oraz cukry a następnie zmiksuj na gładką masę.

5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułóż połowę posiadanych owoców. Na nie wylej masę jogurtową. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.

6. Po tym czasie galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody i odstaw do przestygnięcia. Na jogurtowiec wyłóż resztę owoców i całość zalej chłodną, na wpół tężejącą galaretką.

7. Deser włóż do lodówki na całą noc. Na drugi dzień jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

Jogurtowiec z truskawkami
Fot. Fotolia

Patenty na jogurtowiec

Lubisz ciasta na zimno, lecz powyższy przepis wydaje Ci się zbyt skomplikowany? Bez obaw - pomysłów na jogurtowiec jest mnóstwo i z nich możesz wybrać ten, który będzie dla Ciebie najłatwiejszy. Zerknij poniżej!

Nie chcesz bawić się w rozpuszczanie żelatyny i mieszanie jej z jogurtem? Spokojnie - możesz ten element zastąpić mieszaniną jogurtu i galaretki. Wystarczy, że ten drugi składnik rozpuścisz w małej ilości wody a następnie, gdy przestygnie, zmiksować z jogurtem. W ten sposób nie tylko unikniesz namaczania żelatyny, lecz również nadasz wyjątkowy smak swojemu deserowi.

A może chcesz sprawić, żeby przekrój deseru wzbudzał zachwyt? Wówczas do tego celu możesz wykorzystać dwie rzeczy: ścięte i pokrojone na kawałki galaretek oraz całe owoce sezonowe, w tym borówki, winogrona czy też jeżyny.

Dodanie tych elementów do masy sprawi, że całość będzie wyglądała obłędnie. Zamiast tych opcji, możesz się także pokusić o pokruszone ciastka lub... żelki. W ten sposób uzyskasz naprawdę ciekawy deser!

Jogurtowiec
Fot. Fotolia

Możesz także pobawić się smakiem jogurtowca - nikt w końcu nie powiedział, że do jego zrobienia nadają się wyłącznie jogurty naturalne. Równie dobrze możesz posłużyć się tymi smakowymi, równocześnie zdejmując sobie z głowy problem z dodatkami.

W takiej wersji nie musisz już posiłkować się dodatkowymi elementami. Jeśli jednak wolisz robić całość od początku - jogurt wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, nadając całości ładnego koloru oraz intensywnego smaku. W takiej wersji nie musisz się martwić o ukryty cukier!

Ostatnią wariacją na temat jogurtowca jest wykorzystanie rozmaitych spodów - oprócz proponowanego przez nas owocowego, równie dobrze możesz posłużyć się ciasteczkowym.

Wystarczy, że zmielisz lub rozkruszyć herbatniki, krakersy lub biszkopty, wymieszasz je z odrobiną miodu i wyłożysz na dno blachy. Podobny efekt osiągniesz, kiedy zamiast ciastek rozkruszysz orzechy - wówczas całość będzie zdrowsza i bardziej energetyczna!

A w jaki sposób Wy przygotowujecie jogurtowce – sięgacie po jogurty naturalne, greckie czy może owocowe? Macie swoje ulubione pomysły na te desery bez pieczenia? Jesteśmy ciekawi Waszych opinii!