Masa marcepanowa dostępna w sklepach kosztuje sporo i choć jest już gotowa, to niekoniecznie składa się z samych migdałów. Do przygotowania wersji domowej nie potrzeba wiele składników, a na pewno będzie ona smaczniejsza, a także tańsza.
Jak zrobić masę marcepanową?
Składniki:
Jak zrobić masę marcepanową?
Składniki:
- 200 g migdałów
- 200 g cukru pudru
- ok. 40 ml wody
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do czasu aż napęcznieją.
- Po tym czasie łupinka odejdzie samoistnie.
- Następnie osuszamy je i mielimy na mąkę.
- Mieszamy razem z cukrem pudrem, dodajemy aromat i wodę.
- Zagniatamy aż stanie się plastyczna.
- Jeśli jest klejąca dodajemy więcej cukru pudru, jeśli się rozpada wody.
- Teraz zawijamy ją w folię spożywczą.
- Wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.
- Możemy przechowywać ją w lodówce do 14 dni.
- Torty- masę rozwałkowujemy i dokładnie okrywamy nią gotowy tort, wystarczy go jeszcze udekorować według uznania.
- Ciasteczka marcepanowe- masę dodajemy jako jeden ze składników.
- Pralinki, pierniki- jako nadzienie.
- Gotową kulkę marcepanową można również obtoczyć w wiórkach kokosowych, czy oblać czekoladą mleczną lub gorzką.