Masa marcepanowa dostępna w sklepach kosztuje sporo i choć jest już gotowa, to niekoniecznie składa się z samych migdałów. Do przygotowania wersji domowej nie potrzeba wiele składników, a na pewno będzie ona smaczniejsza, a także tańsza.
Jak zrobić masę marcepanową?
Składniki:
Jak zrobić masę marcepanową?
Składniki:
- 200 g migdałów
 - 200 g cukru pudru
 - ok. 40 ml wody
 - 1 łyżeczka aromatu migdałowego
 
- Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do czasu aż napęcznieją.
 - Po tym czasie łupinka odejdzie samoistnie.
 - Następnie osuszamy je i mielimy na mąkę.
 - Mieszamy razem z cukrem pudrem, dodajemy aromat i wodę.
 - Zagniatamy aż stanie się plastyczna.
 - Jeśli jest klejąca dodajemy więcej cukru pudru, jeśli się rozpada wody.
 - Teraz zawijamy ją w folię spożywczą.
 - Wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.
 - Możemy przechowywać ją w lodówce do 14 dni.
 
- Torty- masę rozwałkowujemy i dokładnie okrywamy nią gotowy tort, wystarczy go jeszcze udekorować według uznania.
 - Ciasteczka marcepanowe- masę dodajemy jako jeden ze składników.
 - Pralinki, pierniki- jako nadzienie.
 - Gotową kulkę marcepanową można również obtoczyć w wiórkach kokosowych, czy oblać czekoladą mleczną lub gorzką.