Jak zrobić masę marcepanową ?

Masę marcepanową przygotujemy z mielonych migdałów , cukru i odrobiny wody.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić masę marcepanową ?
fot. Fotolia
Masa marcepanowa dostępna w sklepach kosztuje sporo i choć jest już gotowa, to niekoniecznie składa się z samych migdałów. Do przygotowania wersji domowej nie potrzeba wiele składników, a na pewno będzie ona smaczniejsza, a także tańsza.

Jak zrobić masę marcepanową?

Składniki:
  • 200 g migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • ok. 40 ml wody
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Wykonanie:
  • Migdały  zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do czasu aż napęcznieją.
  • Po tym czasie łupinka odejdzie samoistnie.
  • Następnie osuszamy je i mielimy na mąkę.
  • Mieszamy razem z cukrem pudrem, dodajemy aromat i wodę.
  • Zagniatamy aż stanie się plastyczna.
  • Jeśli jest klejąca dodajemy więcej cukru pudru, jeśli się rozpada wody.
  • Teraz zawijamy ją w folię spożywczą.
  •  Wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.
  • Możemy przechowywać ją w lodówce do 14 dni.
Do czego wykorzystujemy masę marcepanową?
  • Torty- masę rozwałkowujemy i dokładnie okrywamy nią gotowy tort, wystarczy go jeszcze udekorować według uznania.
  • Ciasteczka marcepanowe- masę dodajemy jako jeden ze składników.
  • Pralinki, pierniki- jako nadzienie.
  • Gotową kulkę marcepanową można również obtoczyć w wiórkach kokosowych, czy oblać czekoladą mleczną lub gorzką.