Śledzie chętnie wykorzystujemy w naszych kuchniach do przygotowania wielu różnych potraw. Możemy przygotować je za każdym razem inaczej, zawsze będą one smaczne.
Jak zrobić śledzie?
Śledzie w oleju
Składniki:
Składniki:
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
Składniki:
Jak zrobić śledzie?
Śledzie w oleju
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- kolorowy pieprz
- około 400 ml oleju
- Filety śledziowe dokładnie myjemy , wkładamy do miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny, po tym czasie wymieniamy wodę i czekamy kolejne 2 godziny,
- Następnie osuszamy filety papierowym ręcznikiem,
- Śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do słoika z przyprawami, zalewamy olejem i lekko mieszamy. Słoik zakręcamy i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Składniki:
- 3 płaty śledziowe
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- śmietana
- cukier
- biały pieprz
- Śledzie przygotowujemy tak samo jak w poprzednim przepisie,
- Jabłka kroimy w cienkie słupki, kropimy sokiem z cytryny,
- Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany koperek, śmietanę, Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę śledzie, mieszamy
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- 1 mała cebula
- 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka curry
- Przygotowujemy śledzie jak w poprzednich przepisach.
- Kroimy w 2-3 cm kawałki i układamy na półmisku.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie.
- Śmietanę, majonez, musztardę, pokrojoną cebulę i curry mieszamy,
- Powstałym sosem zalewamy śledzie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Składniki:
- 250 g solonych płatów śledziowych
- 4 cebule
- 0,8 litra wody
- 150 ml octu
- 2 czubate łyżki cukru
- ziele angielskie
- listki laurowe
- sól
- płaty śledziowe myjemy pod bieżącą wodą.
- Cebule obieramy i kroimy w plastry.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, listkami, zielem i szczyptą soli.
- Dodajemy cebulę i gotujemy jeszcze z 2 minuty.
- Zdejmujemy z gazu dodajemy ocet i szybko schładzamy zalewę wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
- Śledzie układamy w słoiku na przemian z cebulą i wlewamy zalewę octową.
- Zamykamy i zostawiamy na minimum 24 godziny.