Śledzie na słodko to świetna odmiana po śledziach w śmietanie lub w oleju. Przygotowujemy je głównie na święta, jednak możemy o nich pamiętać w inne dni. Smakują wyśmienicie i świetnie prezentują się na stole.
Jak zrobić śledzie na słodko?
Składniki:
Przepis na śledzie na słodko możemy modyfikować:
Jak zrobić śledzie na słodko?
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki keczupu
- cytryna
- 3 cebule
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 50 g rodzynek sułtańskich
- ½ łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Płaty śledziowe moczymy kilka godzin w zimnej, przegotowanej wodzie, od czasu do czasu ją wymieniając,
- Następnie dokładnie je osączamy i kroimy w dość duże kawałki.
- Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę.
- Cebule obieramy, kroimy na talarki i szklimy na oleju,
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut, następnie je odsączamy,
- Dodajemy keczup, musztardę, przecier, rodzynki, mieszamy.
- Dusimy kilka minut razem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, studzimy.
- Kawałki śledzia układamy na półmisku, polewamy sosem, dekorujemy natką i plasterkami cytryny.
Przepis na śledzie na słodko możemy modyfikować:
- Dodawać innych suszonych owoców- żurawinę, suszone śliwki, czy morele.
- Dodać odrobinę chili w proszku- wtedy otrzymamy śledzie słodko-ostre.
- Dodać ananasów z puszki razem z zalewą- otrzymamy wyjątkowy egzotyczny smak.