Jak zrobić sos tatarski?

Sos tatarski robi się na bazie majonezu, marynowanych grzybów, kiszonych ogórków i chrzanu. Stanowi świetny dodatek do jajek, mięs i ryb. Zamiast grzybów możesz wykorzystać marynowane kapary. Zobacz jak zrobić ten sos!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sos tatarski?
fot. Adobe stock
Sos tatarski najczęściej wykorzystujemy jako sos do jajek. Nic zatem dziwnego, że kojarzy nam się głównie z Wielkanocą. Warto jednak pamiętać o tym, że to sos, który można wykorzystywać także do mięs i ryb. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, dlatego warto zrobić go samodzielnie w domu. Jednym ze składników sosu tatarskiego jest majonez - ważne, by nie był to pierwszy lepszy produkt. Możesz pokusić się o przygotowanie majonezu domowym sposobem.

Czego potrzebujesz do zrobienia sosu tatarskiego?

 
Sos tatarski robi się z kilku składników o intensywnym smaku. Ich połączenie powoduje, że otrzymujemy wyrazisty w smaku dip. Zrobienie sosu tatarskiego zajmuje maksymalnie 10 minut!
  • Do przygotowania domowego sosu tatarskiego będą potrzebne: majonez, marynowane grzyby (pieczarki lub grzyby leśne), chrzan, kiszone lub konserwowe ogórki oraz sól i biały pieprz.
  • Grzyby i ogórki kroi się w drobną kosteczkę. 
  • Chrzan ściera się na tarce o drobnych oczkach.
  • Do miski przekłada się majonez oraz pozostałe składniki i intensywnie miesza. 
  • Gdy masa będzie jednolita – sos jest gotowy.
Ważne: Kiedy sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić odrobiną kwaśnej śmietany. 
 

Przepis na staropolski sos tatarski

 
Oryginalnie sos tatarski przygotowywano na dwa sposoby – z żółtkiem i bez. W wersji bez żółtka zamiast gotowego majonezu wykorzystywano musztardę, ocet oraz oliwę. Całość doprawiano estragonem. Wersja z żółtkiem opierała się na ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko jajkach i musztardzie francuskiej. Nierzadko obie wersje były dodatkowo doprawiane odrobiną cukru. 
 

Odmiany sosu tatarskiego

 
Sos tatarski nie jest dipem występującym wyłącznie w polskiej kuchni. Jest spotykany także we Francji, Austrii, Anglii czy nawet w Australii. Czym charakteryzują się sosy z innych rejonów świata?
  • Sos tatarski francuski – do jego przygotowania wykorzystuje się ugotowane na twardo jajko oraz szczypiorek. 
  • Sos tatarski wiedeński – w tej wariacji sos przygotowywany jest na bazie majonezu, kaparów i korniszonów. Nierzadko jest także dodawana natka pietruszki. 
  • Sos tatarski anglosaski – w Anglii i Australii występuje sos przygotowywany zgodnie z polską recepturą. Stanowi dodatek do Fish'n'Chips.