Jak smażyć stek?

  • 3

Prawdziwi mistrzowie przyrządzania steków rozpoznają ich gotowość do spożycia po przyciśnięciu mięsa palcem. Wy też chcecie uzyskać sprężysty i soczysty stek? Koniecznie sprawdźcie nasze metody na jego smażenie!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak smażyć stek?
fot. Fotolia
Sposoby na stek

Najczęściej zadawanym pytaniem wśród zaczynających przygodę z gotowaniem jest to dotyczące czasu smażenia steku. Jak więc to zrobić by efekt końcowy był zgodny z naszymi oczekiwaniami?

Sposób i długość smażenia mięsa uzależniony jest od grubości wyjściowej steku. Sprawdzona i stosowana przez wielu zasada uzyskiwania krwistego steku głosi, iż na każdy centymetr grubości mięsa przypada jedna minuta obsmażania go z obu stron. By uzyskać stek średnio wysmażony, czas wydłużamy do 1,5 minuty, natomiast stek mocno wysmażony potrzebuje 2-3 minut na patelni z obu stron!

Inną metodą przygotowania steku będzie mierzenie jego temperatury przy pomocy termometru do mięsa (dostępny w wielu sklepach z artykułami do pieczenia). Według niej stek krwisty osiągnąć ma temperaturę 55°C, stek średnio wysmażony 70°C, wysmażony zaś 80°C.

Stek Mięso na stek

Zdjęcia: Fotolia

Stek smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub ryżowym. Po położeniu go na patelnię, należ pozwolić mu na zbrązowienie i utworzenie delikatnej skorupki. Mięso przewracamy za pomocą drewnianej szpatułki, zwracając szczególną uwagę na to, by go nie przekłuć  - może doprowadzić to do wypłynięcia soku, co w efekcie popsuje smak wołowiny!

Wybór mięsa i jego przygotowanie

Najlepszymi częściami do przygotowania steku okażą się rostbef wołowy i antrykot wołowy. Jeśli macie ochotę na stek z prawdziwego zdarzenia, koniecznie zadbajcie więc o dobrą jakość i pochodzenie mięsa!

W Polsce hodowane są głównie "krowy mleczne", których mięso różni się zasadniczo od "krów mięsnych" występujących w krajach Ameryki południowej, północnej czy Europy południowej. Przy zakupie mięsa warto zorientować się więc z jaką sztuką mięsa mamy do czynienia. Wołowinę przeznaczoną na steki kupić można także za pośrednictwem sklepów internetowych (odpowiednio zapakowane i konserwowane).

Ważną zasadą przyrządzania steku jest odpowiednia temperatura wyjściowa wołowiny. Przed każdym przygotowaniem należy mięso wyciągnąć z lodówki, tak by uzyskało ono temperaturę pokojową co zapobiegnie nierównomiernemu wysmażaniu mięsa. Wołowinę przed przygotowaniem steków należy posolić  - dzięki temu sól będzie miała szansę wniknąć do wnętrza mięsa. Pieprzem i ziołami (tymiankiem, rozmarynem, oregano) oprószyć należy je natomiast pod koniec smażenia!

Popularną czynnością podczas przyrządzania steku jest również flambirowanie, czyli zalanie mięsa alkoholem i podpalenie go na patelni. Gdy alkohol się wypali – należy przełożyć wołowinę do naczynia żaroodpornego, przykryć folią i przełożyć na chwilę do piekarnika co spowoduje, że mięso zyska oryginalny smak i niebywałą soczystość!

Mięso na stek

Zdjęcie: Fotolia

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Wołowina poza niewątpliwymi walorami smakowymi, charakteryzuje się wieloma właściwościami odżywczymi. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka (100g mięsa zawiera aż 20% białka), L-karnityny - niezbędnej  do regeneracji mięśni, co jest szczególnie ważne dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia lub regularnie uprawiają sport, a także kolagenu chroniącego przed uszkodzeniami skórę i włosy.

Wołowina jest także bogata w witaminy z grupy B, A, D i K i minerały takie jak: żelazo, cynk, selen czy magnez. Ponadto mięso zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowej przemiany hormonalnej.

Nasze pomysły na stek

Coraz częściej doceniana przez nas wołowina to doskonały sposób na urozmaicenie diety, a także dostarczenie cennych dla zdrowia składników! Można ją zarówno smażyć, piec, gotować, dusić czy grillować! W jakiej formie Wy najbardziej ją lubicie?

Jeśli nie macie sprawdzonych przepisów na wołowinę, koniecznie skosztujcie steku z antrykotu z krewetkami oraz salsą mango z dodatkiem zielonego ogórka, papryczki chili, soku z cytryny, a także grillowanego we włoskim stylu steku bavette z czosnkowym aromatem! Wyśmienicie zasmakują one w towarzystwie ryżu, ziemniaków, warzyw i sosu barbecue!

Stek
Zdjęcie: Fotolia

Tylko u nas odnajdziecie najlepsze, domowe i sprawdzone przepisy na dania z wołowiną! Jeśli chcecie się zainspirować, nie zwlekajcie - eksperymentujcie z przepisami i dzielcie się z nami tym, co przygotowaliście!