Sposoby na stek
Najczęściej zadawanym pytaniem wśród zaczynających przygodę z gotowaniem jest to dotyczące czasu smażenia steku. Jak więc to zrobić by efekt końcowy był zgodny z naszymi oczekiwaniami?
Sposób i długość smażenia mięsa uzależniony jest od grubości wyjściowej steku. Sprawdzona i stosowana przez wielu zasada uzyskiwania krwistego steku głosi, iż na każdy centymetr grubości mięsa przypada jedna minuta obsmażania go z obu stron. By uzyskać stek średnio wysmażony, czas wydłużamy do 1,5 minuty, natomiast stek mocno wysmażony potrzebuje 2-3 minut na patelni z obu stron!
Inną metodą przygotowania steku będzie mierzenie jego temperatury przy pomocy termometru do mięsa (dostępny w wielu sklepach z artykułami do pieczenia). Według niej stek krwisty osiągnąć ma temperaturę 55°C, stek średnio wysmażony 70°C, wysmażony zaś 80°C.
Zdjęcia: Fotolia
Stek smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub ryżowym. Po położeniu go na patelnię, należ pozwolić mu na zbrązowienie i utworzenie delikatnej skorupki. Mięso przewracamy za pomocą drewnianej szpatułki, zwracając szczególną uwagę na to, by go nie przekłuć - może doprowadzić to do wypłynięcia soku, co w efekcie popsuje smak wołowiny!
Wybór mięsa i jego przygotowanie
Najlepszymi częściami do przygotowania steku okażą się rostbef wołowy i antrykot wołowy. Jeśli macie ochotę na stek z prawdziwego zdarzenia, koniecznie zadbajcie więc o dobrą jakość i pochodzenie mięsa!
W Polsce hodowane są głównie "krowy mleczne", których mięso różni się zasadniczo od "krów mięsnych" występujących w krajach Ameryki południowej, północnej czy Europy południowej. Przy zakupie mięsa warto zorientować się więc z jaką sztuką mięsa mamy do czynienia. Wołowinę przeznaczoną na steki kupić można także za pośrednictwem sklepów internetowych (odpowiednio zapakowane i konserwowane).
Ważną zasadą przyrządzania steku jest odpowiednia temperatura wyjściowa wołowiny. Przed każdym przygotowaniem należy mięso wyciągnąć z lodówki, tak by uzyskało ono temperaturę pokojową co zapobiegnie nierównomiernemu wysmażaniu mięsa. Wołowinę przed przygotowaniem steków należy posolić - dzięki temu sól będzie miała szansę wniknąć do wnętrza mięsa. Pieprzem i ziołami (tymiankiem, rozmarynem, oregano) oprószyć należy je natomiast pod koniec smażenia!
Popularną czynnością podczas przyrządzania steku jest również flambirowanie, czyli zalanie mięsa alkoholem i podpalenie go na patelni. Gdy alkohol się wypali – należy przełożyć wołowinę do naczynia żaroodpornego, przykryć folią i przełożyć na chwilę do piekarnika co spowoduje, że mięso zyska oryginalny smak i niebywałą soczystość!
Zdjęcie: Fotolia
Dlaczego warto jeść wołowinę?
Wołowina poza niewątpliwymi walorami smakowymi, charakteryzuje się wieloma właściwościami odżywczymi. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka (100g mięsa zawiera aż 20% białka), L-karnityny - niezbędnej do regeneracji mięśni, co jest szczególnie ważne dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia lub regularnie uprawiają sport, a także kolagenu chroniącego przed uszkodzeniami skórę i włosy.
Wołowina jest także bogata w witaminy z grupy B, A, D i K i minerały takie jak: żelazo, cynk, selen czy magnez. Ponadto mięso zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowej przemiany hormonalnej.
Nasze pomysły na stek
Coraz częściej doceniana przez nas wołowina to doskonały sposób na urozmaicenie diety, a także dostarczenie cennych dla zdrowia składników! Można ją zarówno smażyć, piec, gotować, dusić czy grillować! W jakiej formie Wy najbardziej ją lubicie?
Jeśli nie macie sprawdzonych przepisów na wołowinę, koniecznie skosztujcie steku z antrykotu z krewetkami oraz salsą mango z dodatkiem zielonego ogórka, papryczki chili, soku z cytryny, a także grillowanego we włoskim stylu steku bavette z czosnkowym aromatem! Wyśmienicie zasmakują one w towarzystwie ryżu, ziemniaków, warzyw i sosu barbecue!
Zdjęcie: Fotolia
Tylko u nas odnajdziecie najlepsze, domowe i sprawdzone przepisy na dania z wołowiną! Jeśli chcecie się zainspirować, nie zwlekajcie - eksperymentujcie z przepisami i dzielcie się z nami tym, co przygotowaliście!
Najczęściej zadawanym pytaniem wśród zaczynających przygodę z gotowaniem jest to dotyczące czasu smażenia steku. Jak więc to zrobić by efekt końcowy był zgodny z naszymi oczekiwaniami?
Sposób i długość smażenia mięsa uzależniony jest od grubości wyjściowej steku. Sprawdzona i stosowana przez wielu zasada uzyskiwania krwistego steku głosi, iż na każdy centymetr grubości mięsa przypada jedna minuta obsmażania go z obu stron. By uzyskać stek średnio wysmażony, czas wydłużamy do 1,5 minuty, natomiast stek mocno wysmażony potrzebuje 2-3 minut na patelni z obu stron!
Inną metodą przygotowania steku będzie mierzenie jego temperatury przy pomocy termometru do mięsa (dostępny w wielu sklepach z artykułami do pieczenia). Według niej stek krwisty osiągnąć ma temperaturę 55°C, stek średnio wysmażony 70°C, wysmażony zaś 80°C.
Zdjęcia: Fotolia
Stek smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub ryżowym. Po położeniu go na patelnię, należ pozwolić mu na zbrązowienie i utworzenie delikatnej skorupki. Mięso przewracamy za pomocą drewnianej szpatułki, zwracając szczególną uwagę na to, by go nie przekłuć - może doprowadzić to do wypłynięcia soku, co w efekcie popsuje smak wołowiny!
Wybór mięsa i jego przygotowanie
Najlepszymi częściami do przygotowania steku okażą się rostbef wołowy i antrykot wołowy. Jeśli macie ochotę na stek z prawdziwego zdarzenia, koniecznie zadbajcie więc o dobrą jakość i pochodzenie mięsa!
W Polsce hodowane są głównie "krowy mleczne", których mięso różni się zasadniczo od "krów mięsnych" występujących w krajach Ameryki południowej, północnej czy Europy południowej. Przy zakupie mięsa warto zorientować się więc z jaką sztuką mięsa mamy do czynienia. Wołowinę przeznaczoną na steki kupić można także za pośrednictwem sklepów internetowych (odpowiednio zapakowane i konserwowane).
Ważną zasadą przyrządzania steku jest odpowiednia temperatura wyjściowa wołowiny. Przed każdym przygotowaniem należy mięso wyciągnąć z lodówki, tak by uzyskało ono temperaturę pokojową co zapobiegnie nierównomiernemu wysmażaniu mięsa. Wołowinę przed przygotowaniem steków należy posolić - dzięki temu sól będzie miała szansę wniknąć do wnętrza mięsa. Pieprzem i ziołami (tymiankiem, rozmarynem, oregano) oprószyć należy je natomiast pod koniec smażenia!
Popularną czynnością podczas przyrządzania steku jest również flambirowanie, czyli zalanie mięsa alkoholem i podpalenie go na patelni. Gdy alkohol się wypali – należy przełożyć wołowinę do naczynia żaroodpornego, przykryć folią i przełożyć na chwilę do piekarnika co spowoduje, że mięso zyska oryginalny smak i niebywałą soczystość!
Zdjęcie: Fotolia
Dlaczego warto jeść wołowinę?
Wołowina poza niewątpliwymi walorami smakowymi, charakteryzuje się wieloma właściwościami odżywczymi. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka (100g mięsa zawiera aż 20% białka), L-karnityny - niezbędnej do regeneracji mięśni, co jest szczególnie ważne dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia lub regularnie uprawiają sport, a także kolagenu chroniącego przed uszkodzeniami skórę i włosy.
Wołowina jest także bogata w witaminy z grupy B, A, D i K i minerały takie jak: żelazo, cynk, selen czy magnez. Ponadto mięso zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowej przemiany hormonalnej.
Nasze pomysły na stek
Coraz częściej doceniana przez nas wołowina to doskonały sposób na urozmaicenie diety, a także dostarczenie cennych dla zdrowia składników! Można ją zarówno smażyć, piec, gotować, dusić czy grillować! W jakiej formie Wy najbardziej ją lubicie?
Jeśli nie macie sprawdzonych przepisów na wołowinę, koniecznie skosztujcie steku z antrykotu z krewetkami oraz salsą mango z dodatkiem zielonego ogórka, papryczki chili, soku z cytryny, a także grillowanego we włoskim stylu steku bavette z czosnkowym aromatem! Wyśmienicie zasmakują one w towarzystwie ryżu, ziemniaków, warzyw i sosu barbecue!
Zdjęcie: Fotolia
Tylko u nas odnajdziecie najlepsze, domowe i sprawdzone przepisy na dania z wołowiną! Jeśli chcecie się zainspirować, nie zwlekajcie - eksperymentujcie z przepisami i dzielcie się z nami tym, co przygotowaliście!
SylaUla
niezły kąsek
Magdalena88