Kumkwat, zwany także minipomarańczą, to egzotyczny owoc o orzeźwiającym smaku. Jest dość drobny i charakteryzuje się jadalną, pomarańczową skórką.
Jak jeść owoce kumkwatu?
Kumkwat można jeść na surowo lub w formie przetworów. Przed zjedzeniem wystarczy go umyć. Oto kilka sposobów wykorzystania kumkwatu w kuchni:
Podczas zakupów kumkwatów, należy zwrócić uwagę na to, jak wygląda ich skórka. Powinna być gładka, bez przebarwień, obić czy uszkodzeń. Im ciemniejsza, tym owoc bardziej dojrzały i słodszy. Jednak zbyt ciemne owoce mogą być już przejrzałe i nie nadające się do spożycia.
Czy warto jeść kumkwat?
Kumkwat to doskonałe źródło potasu – posiadają go aż 190 mg w 100 g owocu. Dodatkowo posiadają sporo magnezu, fosforu i wapnia. Oprócz cennych minerałów, stanowią także kopalnię witamin, w tym C, E i A. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego są zalecane osobom przechodzącym na dietę.
Jak jeść owoce kumkwatu?
Kumkwat można jeść na surowo lub w formie przetworów. Przed zjedzeniem wystarczy go umyć. Oto kilka sposobów wykorzystania kumkwatu w kuchni:
- Koktajle – może stanowić alternatywę dla innych cytrusów. Można go blendować w całości. Doskonale smakuje ze szpinakiem, ananasem, brzoskwinią i innymi egzotycznymi owocami.
- Desery – pokrojony w kostkę znakomicie komponuje się z lodami i innymi deserami w pucharkach. Jego lekko kwaskowaty smak sprawia, że całość nie jest mdła.
- Dżemy – kumkwat można również przerobić na dżemy i marmolady. Wystarczy go ugotować z sokiem z cytryny i cukrem, tworząc pyszny dodatek do kanapek, rogalików i ciast.
- Nalewki – ten egzotyczny owoc nadaje się również do przetworzenia na nalewki. Wystarczy zalać go odpowiednią mieszanką spirytusu i cukru i odstawić na kilka tygodni.
Podczas zakupów kumkwatów, należy zwrócić uwagę na to, jak wygląda ich skórka. Powinna być gładka, bez przebarwień, obić czy uszkodzeń. Im ciemniejsza, tym owoc bardziej dojrzały i słodszy. Jednak zbyt ciemne owoce mogą być już przejrzałe i nie nadające się do spożycia.
Czy warto jeść kumkwat?
Kumkwat to doskonałe źródło potasu – posiadają go aż 190 mg w 100 g owocu. Dodatkowo posiadają sporo magnezu, fosforu i wapnia. Oprócz cennych minerałów, stanowią także kopalnię witamin, w tym C, E i A. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego są zalecane osobom przechodzącym na dietę.