Doskonałe i lekkie mięso z kurczaka to klasyka w menu dorosłych i dzieci. Możemy tworzyć wspaniałe kompozycje smaków w akompaniamencie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw. Kurczak Zagrodowy to mięso najwyższej jakości. Drób jest karmiony wyłącznie paszą bez GMO, co sprawia, że to idealny wybór.
Dotychczasowe połączenia smakowe możemy urozmaicić o ciekawe dodatki, takie jak: owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię, szparagi czy kuskus. Wzbogacając naszą dietę o nowe produkty, pomagamy poznać dzieciom nowe, zaskakujące smaki. Poniżej znajdziemy wyjątkowo smaczne przepisy, które zainspirują do przygotowania ciekawego menu z kurczakiem w roli głównej!
Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami
Składniki:
Składniki:
Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
Składniki:
Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. Tak przygotowanego kurczaka serwujemy z przekrojonymi ziemniakami. Posypujemy szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami groszku.
Materiały prasowe
Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym
Składniki:
Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
Składniki:
Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
Składniki:
Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.
Dotychczasowe połączenia smakowe możemy urozmaicić o ciekawe dodatki, takie jak: owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię, szparagi czy kuskus. Wzbogacając naszą dietę o nowe produkty, pomagamy poznać dzieciom nowe, zaskakujące smaki. Poniżej znajdziemy wyjątkowo smaczne przepisy, które zainspirują do przygotowania ciekawego menu z kurczakiem w roli głównej!
Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami
Składniki:
- 4 szt. udek z kurczaka Zagrodowego
- 1,5 l oleju rzepakowego
- 500 g masła klarowanego
- gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, gorczyca
- sól gruboziarnista
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 limonki
- 1 grapefruit
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- garść rzodkiewek
- szczypiorek
Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
Składniki:
- 16 szt. ziemniaków kolorowych
- masło klarowane 1 łyżka
- kiełki groszku cukrowego
- sól
Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. Tak przygotowanego kurczaka serwujemy z przekrojonymi ziemniakami. Posypujemy szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami groszku.
Materiały prasowe
Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym
Składniki:
- 4 szt. piersi z Kurczaka Zagrodowego
- tymianek świeży
- rozmaryn świeży
- cytryna 2 szt.
- sól i pieprz
- oliwa wędzona
- masło klarowane
Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
Składniki:
- 200 g kuskusu
- sok z cytryny
- sól
- olej rzepakowy
Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
Składniki:
- pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 400 ml bulionu drobiowego
- łyżka masła
- 100 g ser dojrzewający typu bursztyn
Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.