Odkryj lekką kuchnię wraz z Kurczakiem Zagrodowym!

Lekkie i pyszne mięso z Kurczaka Zagrodowego pozwala na przygotowanie ciekawych kompozycji smakowych z sezonowymi warzywami i owocami. Sprawdź i przekonaj się!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Odkryj lekką kuchnię wraz z Kurczakiem Zagrodowym!
Doskonałe i lekkie mięso z kurczaka to klasyka w menu dorosłych i dzieci. Możemy tworzyć wspaniałe kompozycje smaków w akompaniamencie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw. Kurczak Zagrodowy to mięso najwyższej jakości. Drób jest karmiony wyłącznie paszą bez GMO, co sprawia, że to idealny wybór.
Dotychczasowe połączenia smakowe możemy urozmaicić o ciekawe dodatki, takie jak: owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię, szparagi czy kuskus. Wzbogacając naszą dietę o nowe produkty, pomagamy poznać dzieciom nowe, zaskakujące smaki. Poniżej znajdziemy wyjątkowo smaczne przepisy, które zainspirują do przygotowania ciekawego menu z kurczakiem w roli głównej!
 
Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Składniki:
  • 4 szt. udek z kurczaka Zagrodowego
  • 1,5 l oleju rzepakowego              
  • 500 g masła klarowanego
  • gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, gorczyca
  • sól gruboziarnista
Przyprawy miksujemy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Oczyszczamy kurczaka z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Wykładamy na blaszkę i pieczemy do zbrązowienia.

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 limonki
  • 1 grapefruit
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • garść rzodkiewek
  • szczypiorek

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.

Składniki:
  • 16 szt. ziemniaków kolorowych
  • masło klarowane 1 łyżka
  • kiełki groszku cukrowego
  • sól
 
Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. Tak przygotowanego kurczaka serwujemy z przekrojonymi ziemniakami. Posypujemy szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami groszku.

Piersi z Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym
Materiały prasowe
 
Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Składniki:
  • 4 szt. piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • tymianek świeży
  • rozmaryn świeży
  • cytryna 2 szt.
  • sól i pieprz
  • oliwa wędzona
  • masło klarowane
 
Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
 
Składniki:
  • 200 g kuskusu
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej rzepakowy
 
Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
 
Składniki:
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • 100 g ser dojrzewający typu bursztyn
 
Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.