Gulasz z dynią
Fot. A. Rogalski
Składniki:
- 1 kg pokrojonej w kostkę dyni
- 2 posiekane cebule
- pokrojona w kostkę pierś kurczaka
- puszka ciecierzycy
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane papryczki chili
- tymianek, słodka papryka, sól, pieprz, olej
- Kurczaka wymieszaj w z łyżeczką słodkiej papryki, solą i szczyptą pieprzu. Chłodź godzinę.
- W rondlu na oleju lekko przesmaż cebulę. Dodaj dynię, chili i czosnek. Mieszając, smaż 3 minuty.
- Dodaj pomidory, przecier, osączoną ciecierzycę, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, zrumień kurczaka, dodaj do dyni. Całość duś 20 minut, mieszając co jakiś czas.
Naleśniki na słodko z dynią
Fot. A. Rogalski
Farsz:
- 70 dag miąższu z dyni Hokkaido
- otarta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cukry wanilinowe
- 4 łyżki śmietany 18%
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Dynię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w temperaturze 195°C, aż zmięknie. Ostudź i zmiksuj z resztą składników farszu.
- Mąkę zmiksuj z mlekiem i sokiem z pomarańczy, wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
- Na oleju usmaż 8 naleśników. Posmaruj farszem i dowolnie złóż. Przed podaniem zrumień na maśle. Podawaj np. z konfiturą.
Odmiany dyni - co musisz o nich wiedzieć?
Odmian tego warzywa jest wiele, ale do najpopularniejszych należą:
- Zwyczajna – najczęściej spotykana i najmniej słodka ze wszystkich odmian dyni. Idealna do przetworów, zup i sosów.
- Ozdobna – krzyżówka dyni zwyczajnej, piżmowej i innych. Większość nie nadaje się do spożycia, stanowi za to piękną i bardzo trwałą dekorację stołu.
- Makaronowa – jej miąższ po ugotowaniu rozpada się na nitki, przypominające makaron. Najlepiej sprawdza się w roli nietypowego zamiennika spaghetti.
- Muszkatołowa – zwana także prowansalską, wyróżnia się słodkim miąższem w intensywnie pomarańczowym kolorze. Świetna do ciast, zup, sosów i na piure.
- Piżmowa – jej słodki miąższ nie ma włókien. Niezwykle uniwersalna, sprawdzi się jako składnik dań słodkich i słonych.
- Hokkaido – to jedyna dynia, której nie trzeba obierać, tak miękka po ugotowaniu jest jej skórka. Pasuje do wszystkich dań. Pyszna ugotowana na parze.
Więcej przepisów na dyniowe przysmaki znajdziesz w najnowszym wydaniu miesięcznika Poradnik Domowy:
Ponadto w numerze:
Nasz hit! Jedzmy kasze! Przepisy Ewy Wachowicz
Nalewki owocowe
Przepisy do zbierania – Zapiekane w cieście
Kuchnia regionalna - Smaki Warmii i Mazur
Wyborne Ciasta z jabłkami
POLECAMY!
Poradnik Domowy 11/2018 Już w sprzedaży w kioskach, dobrych salonikach prasowych i punktach Poczty Polskiej!