Brak pomysłu na dynię? Zobacz, co z niej wyczarować!

Czy można sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni? Absolutnie nie! Jednak dynia to nie tylko zupy i halloweenowe ozdoby. W najnowszym numerze Poradnika Domowego znajdziesz niebanalne przepisy na dynię! Podpowiadamy też, czym cechują się poszczególne odmiany.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Brak pomysłu na dynię? Zobacz, co z niej wyczarować!
fot. Adobe
Dynie są dostępne w sprzedaży już od kilku tygodni, więc na stołach pojawiają się zupy z dyni, robimy dżemy i placki. Jeśli szukasz nowych, ciekawych pomysłów, koniecznie wypróbuj te przepisy:

Gulasz z dynią



gulasz z dynią
Fot. A. Rogalski

Składniki:
  • 1 kg pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 posiekane cebule
  • pokrojona w kostkę pierś kurczaka
  • puszka ciecierzycy
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 obrane i pokro­jone w kostkę pomidory
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane papryczki chili
  • tymianek, słodka papryka, sól, pieprz, olej
Wykonanie: 
  1. Kurczaka wymieszaj w z łyżeczką słodkiej papryki, solą i szczyptą pieprzu. Chłodź godzinę.
  2. W rondlu na oleju lekko przesmaż cebulę. Dodaj dynię, chili i czosnek. Mieszając, smaż 3 minuty.
  3. Dodaj pomidory, przecier, osączoną ciecierzycę, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, zrumień kurczaka, dodaj do dyni. Całość duś 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Naleśniki na słodko z dynią


Naleśniki na słodko z dynią
Fot. A. Rogalski

Farsz:

  • 70 dag miąższu z dyni Hokkaido
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cukry wanilinowe
  • 4 łyżki śmietany 18%


Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Dynię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w temperatu­rze 195°C, aż zmięknie. Ostudź i zmiksuj z resztą składników farszu.
  2. Mąkę zmiksuj z mlekiem i sokiem z pomarańczy, wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
  3. Na oleju usmaż 8 naleśników. Posmaruj farszem i dowolnie złóż. Przed podaniem zru­mień na maśle. Podawaj np. z konfiturą.

Odmiany dyni - co musisz o nich wiedzieć?

 

Odmiany dyni


Odmian tego warzywa jest wiele, ale do najpopularniejszych należą:

  • Zwyczajna – najczęściej spotykana i najmniej słodka ze wszystkich odmian dyni. Idealna do przetworów, zup i sosów.
  • Ozdobna – krzyżówka dyni zwyczajnej, piżmowej i innych. Większość nie nadaje się do spożycia, stanowi za to piękną i bardzo trwałą dekorację stołu.
  • Makaronowa – jej miąższ po ugotowaniu rozpada się na nitki, przypominające makaron. Najlepiej sprawdza się w roli niety­powego zamiennika spaghetti.
  • Muszkatołowa – zwana także prowansalską, wyróżnia się słodkim miąższem w intensywnie pomarańczowym kolorze. Świetna do ciast, zup, sosów i na piure.
  • Piżmowa – jej słodki miąższ nie ma włókien. Niezwykle uniwersalna, sprawdzi się jako składnik dań słodkich i słonych.
  • Hokkaido – to jedyna dynia, której nie trzeba obierać, tak miękka po ugotowaniu jest jej skórka. Pasuje do wszystkich dań. Pyszna ugotowana na parze.

 

Więcej przepisów na dyniowe przysmaki znajdziesz w najnowszym  wydaniu miesięcznika Poradnik Domowy:

Poradnik Domowy 11/2018

Ponadto w numerze:
Nasz hit! Jedzmy kasze! Przepisy Ewy Wachowicz
Nalewki owocowe
Przepisy do zbierania – Zapiekane w cieście
Kuchnia regionalna - Smaki Warmii i Mazur
Wyborne  Ciasta z jabłkami
POLECAMY!
Poradnik Domowy 11/2018 Już w sprzedaży w kioskach, dobrych salonikach prasowych i punktach Poczty Polskiej!