Jak zrobić kompot z czereśni?

Owoce, cukier, słoik i woda – tyle wystarczy, aby przygotować prosty, słodki kompot z czereśni. Tak wykonany w spiżarni może przeleżeć nawet kilka lat.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kompot z czereśni?
fot. Fotolia
Przetwory z czereśni zamknięte w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie smaku tych słodkich owoców przez długi czas i cieszenie się nimi nawet po kilku miesiącach od sezonu owocowego.

Kompot z czereśni idealnie gasi pragnienie, można go podawać także na ciepło, zarówno do obiadu, jak i deserów. Jeśli wyjdzie za słodki lub zbyt intensywny można go bez obawy rozcieńczyć z wodą – i tak będzie pyszny i zdrowy!

Przepis na kompot z czereśni
  • Do wykonania kompotu z czereśni potrzebujesz 300 g owoców, 7 łyżek cukru i pół litra wody
  • Umyte i pozbawione szypułek owoce przełóż do słoika i zalej przegotowaną wodą z cukrem
  • Dokładnie zakręcony słoik włóż do garnka z wodą - jej tafla powinna sięgać do wieczka słoika
  • Od momentu zagotowania wody, utrzymuj w kąpieli wodnej przez 5 min
  • Kiedy słoik ostygnie, możesz schować go w spiżarni
Czym doprawić kompot z czereśni?

W poszukiwaniu idealnego smaku kompotu warto eksperymentować i co jakiś czas próbować go modyfikować. Czereśnie z powodzeniem można łączyć z innymi owocami, np. z wiśniami lub jabłkami. Można go również doprawić kwaskiem cytrynowym lub - aby wzbogacić jego smak - najróżniejszymi przyprawami.

Szczególnie sprawdzą się goździki, cynamon, imbir (świeży korzeń), wanilia, gwiazdki anyżu. Zwłaszcza, jeśli będziecie delektować się kompotem z owoców lata... zimą!

Spróbujcie również poeksperymentować z ziołami - świeża i orzeźwiająca mięta lub aromatyczny rozmaryn wspaniale urozmaicą smak kompotu.