Są uważane za pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie je przygotowujemy w okresie bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Dzięki odpowiednim składnikom, mogą przybrać formę wytrawną lub słodką.  

Kruche są nie tylko wspaniałym smakołykiem lub przystawką. Dla wielu są powrotem do lat dzieciństwa, beztroskiej zabawy oraz wspomnieniem rodzinnych wypieków.

Mimo, iż kruche najczęściej kupujemy w sklepie, coraz więcej osób powraca do tradycji pieczenia tych wyśmienitych ciasteczek.

Ciasteczka kruche kuszą nas swoim aromatem, smakiem oraz łatwością przygotowania. Są rewelacyjną przekąską dla każdego łasucha.

Do tych pysznych ciastek z pewnością możemy zaliczyć rozmaite babeczki oraz tartaletki.

Oba przysmaki możemy podawać na słodko z dodatkiem owoców z galaretką, orzechów włoskich czy z budyniem. Propozycja kruchych ciastek na wytrawnie z łososiem, pasztetem, a nawet z sałatką brzmi równie kusząco.  

Kruche ciasteczka podobnie jak kruche ciasta, przygotowywane są z tego samego przepisu. Jedyną różnicą są wymiary oraz kształty.

Jeżeli chcecie zainspirować się kulinarnie, wystarczy, że wejdziecie do działu Kruche. W tej kategorii proponujemy Wam najlepszą, pyszną i sprawdzoną kolekcję z ciastkami i ciasteczkami kruchymi. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane można przygotować w dwóch wersjach – klasycznej i czekoladowej. Są niesamowicie kruche i świetnie nadają się do herbaty. Do zrobienia ciasteczek potrzeba schłodzonego masła, cukru pudru, mąki pszennej i kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego. W wersji czekoladowej do ciasta należy dodać trochę więcej cukru pudru, a mąkę pszenną zastąpić kakao. Ciasteczka maślane piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Polecane przepisy do kategorii Kruche ciasteczka

Znaleźliśmy 2538 przepisów w kategorii Kruche ciasteczka

Ciasteczka truskawkowe

Ciasteczka truskawkowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka krakowskie

Ciasteczka krakowskie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łamańce kruche z makiem

Łamańce kruche z makiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki kruche

Babeczki kruche

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka z anyżkiem

Kruche ciasteczka z anyżkiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kocie oczka

Kocie oczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka Mocca

Ciasteczka Mocca

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka cytrynowe

Kruche ciasteczka cytrynowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka lukrowane

Kruche ciasteczka lukrowane

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka koktajlowe

Ciasteczka koktajlowe

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche babeczki śmietankowe

Kruche babeczki śmietankowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: