Ciasto kakaowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją przypomina nieco murzynka, choć jest od niego
bardziej wilgotne i czekoladowe. Trzymane w szczelnym pojemniku może zachować świeżość nawet przez tydzień.
Jakich składników potrzeba do przygotowania ciasta kakaowego?
Do przygotowania ciasta kakaowego potrzeba dużej formy keksowej (najlepiej o wymiarach ok 30 – 35 cm) oraz:
-
mąki,
-
cukru,
-
jajek,
-
oleju lub oliwy,
-
odrobiny wody,
-
kakao,
-
cukru waniliowego,
-
oraz proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki przed przystąpieniem do pieczenia
powinny mieć temperaturę pokojową.
Jak zrobić ciasto kakaowe?
Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od wydzielenia żółtek z jajek. Następnie należy je
ukręcić z cukrem na kogel mogel. Pozostałe białka z jajek ubija się na sztywną pianę. Kolejno do żółtek dodaje się mąki, oleju, wody, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, kakao i dokładnie miesza. Potem do całości należy
dodać ubitą wcześniej pianę i zmiksować mikserem na niskich obrotach. Gotowe ciasto na koniec przekłada się do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40-50 minut. Kakaowca najlepiej piec bez opcji górnego grzania, ponieważ w środku nie wyrośnie.
Z jakimi dodatkami można przygotować ciasto kakaowe?
Ciasto kakaowe świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, cynamonem lub polane rozpuszczaną czekoladą bądź lukrem. Wypiek może być udekorowany również owocami. Do ciasta kakaowego
idealnie pasują truskawki, wiśnie, maliny, czereśnie, jagody, śliwki, a nawet banany. Ponadto do wypieku można dodać ulubione powidła i dżemy.