Jak zrobić metrowiec?

Dwie babki, krem budyniowy i gotowe. Metrowiec to szybki i bardzo efektowny wypiek, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Jest łatwiejszy od tortu a smakuje znakomicie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić metrowiec?
fot. Katarzyna J.
Metrowiec to ciasto, które powstaje z połączenia dwóch mniejszych wypieków. Każdy z nich należy pokroić na kawałki a następnie zlepić je przy pomocy specjalnej masy. Całość nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt naprawdę potrafi zachwycić. Jak zrobić metrowiec – krok po kroku?
 
Przepis na metrowiec
 
1. Przygotuj:
 
Na ciasta:
  • 3 szklanki mąki pszennej (można wymieszać pół na pół z żytnią);
  • ¼ szklanki cukru pudru;
  • 6 jajek;
  • 1 szklankę oleju;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na masę:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 1 kostkę miękkiego masła;
  • 2 łyżki cukru (ilość uzależniona od preferencji);
  • 3 szklanki mleka. 
 
2. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz kakao, przełóż do miski i wymieszaj przy pomocy miksera.
 
3. Masę podziel na dwie równe części, do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
 
4. Masy przelej do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i zapiecz w 175 st. C przez 45 minut.
 
5. W międzyczasie przygotuj budyń. Proszki rozrób w połowie szklanki mleka, dodaj cukier, resztę mleka zagotuj. Dodaj zaczyn do wrzącego mleka i mieszaj do momentu, aż całość zgęstnieje. Odłóż do ostygnięcia.
 
6. Upieczone ciasta wyjmij i ostudź. Następnie pokrój na kawałki.
 
7. Do miski wrzuć miękkie masło, zmiksuj je na gładki puch, dodaj budyń i wymieszaj.
 
8. Pozostaje poskładanie ciasta – zlepiaj ze sobą na przemian kawałki ciemnego i jasnego ciasta. Całość przełóż do lodówki, aby się scaliła. Metrowiec możesz udekorować polewą z ciemnej czekolady. Smacznego!
 
Jak zmodyfikować metrowiec?
 
Nie każdy lubi kakao a przedstawiony układ kawałków może się znudzić każdemu. Jak zatem modyfikować ten wypiek? To proste – wystarczy kilka składników, nieco kreatywności i metrowiec w nowej odsłonie gotowy!
 
Podstawową modyfikacją jest zmiana kolorów ciasta. Wystarczy do poszczególnych części dodać nieco barwników spożywczych lub naturalnych substancji (np. kurkumy, szpinaku lub soku z buraczków) i wymieszać. Następnie każdy kolorowy fragment zapiekamy oddzielnie, kroimy i składamy. Jeśli mamy czas i ochotę na zabawę, w ten sposób można stworzyć tęczowe ciasto, które z pewnością spodoba się dzieciom. 
 
Inna modyfikacja dotyczy przekładania poszczególnych kawałków. Bo kto powiedział, że zawsze muszą być na przemian? Równie dobrze ciasta można pokroić na długie prostopadłościany. I tak, na spodzie układamy długi kawałek jasnego ciasta, obok ciemny. Na wierzch układamy ciemne ciasto na jasnym, a jasne na ciemnym. Dzięki temu po przekrojeniu, metrowiec będzie wyglądał jak szachownica
 
Również samą masę łączącą można dowolnie zmieniać. Od kolorów (tu również warto wykorzystać barwniki) przez dodatki (np. pokruszone orzechy, bakalie lub kolorowe posypki do ciast) po główny składnik (zamiast budyniu – serek mascarpone). Każda ze zmian da nieco inny efekt a całość z całą pewnością zasmakuje Twoim domownikom!
 
A Wy przygotowywaliście kiedyś ciasto metrowiec? W jaki sposób robi się je w Waszych domach? Może macie swoje prywatne patenty na zmodyfikowanie tego wypieku tak, aby był jeszcze smaczniejszy i ciekawszy wizualnie? Podzielcie się nimi w komentarzach!