Ciasta z gruszkami
Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciast z gruszką w roli głównej. W tym celu wykorzystuje się owoce surowe, ugotowane (z kompotu) oraz te z puszki w słodkiej zalewie. Gruszki do ciast dodaje się w całości, kroi w duże kawałki, paski, ćwiartki, karmelizuje, trze na wiórki lub przygotowuje w formie konfitury. Ciasta z gruszkami i kremem, z gruszkami i czekoladą, z gruszkami i budyniem oraz z gruszkami i bezą to najlepsze połączenia. Gruszki wyśmienicie komponują się również z bezą, jogurtem oraz jako dodatek do tarty. Gruszkowy tort to doskonały pomysł na specjalne okazje.
Ze smakiem gruszek najlepiej komponuje się cynamon, imbir, kokos, marcepan, chili, migdały, mak, ser (np. pleśniowy), czekolada i wanilia.
Najlepsze odmiany gruszek do ciast, to: klapsa, lukasówka, komisówka, paryżanka, carola i concorde. Mają soczysty i słodki miąższ oraz są bardzo aromatyczne.