Bułki jagodzianki czyli oblane lukrem drożdżówki z jagodowym nadzieniem niejednej osobie kojarzą się z beztroskim okresem dzieciństwa. Ciasto na jagodzianki wykonuje się najczęściej z ciepłego mleka, drożdży, mąki tortowej, cukru, jajek oraz masła. Ładny aromat nada im cukier waniliowy. Oderwane kawałki ciasta napełnia się jagodami i formuje drożdżówki. Aby dłonie nie kleiły się do masy drożdżowej, można posmarować je odrobiną masła. Bułeczki jagodzianki piecze się około 20 minut, aż ich skórka łagodnie zarumieni się. Na koniec drożdżówki oblewa się białym lukrem lub obsypuje cukrem pudrem. Lukier można zrobić samodzielnie z cukru, soku z cytryny i wody lub kupić gotowy w sklepie. Przepis na bułeczki można urozmaicić, dodając do farszu biały twaróg, najlepiej półtłusty. Jagodzianki z serem robi się w ten sam sposób, co tradycyjne, ale do owoców dodaje się twaróg, koniecznie z cukrem waniliowym, aby ładnie pachniały. Pyszne jagodzianki zarówno na ciepło, jak i na zimno można serwować jako deser lub zabrać ze sobą, np. jako przekąskę do pracy.
Polecane przepisy do kategorii Jagodzianka
Sortuj wg: