Jeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni. Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne! Zawierają witaminę C, B i E. Dzięki antyoksydantom, będących inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej.
Soczyste jeżyny to głównie składnik cudownych deserów. Skosztować można aromatycznych pierogów z jeżynami, idealnych na obiad. Nieziemskie ciasta z kremem i jeżynami, muffinki z jeżynami, placuszki czy omlety, doskonale wpisują się w wizje letniego, popołudniowego deseru.
Do tak wspaniałych słodkości, najlepiej zaparzyć mocną, pobudzają kawę. Owoce te doskonale nadają się dla naszych maluchów, stanowią słodką a zarazem zdrową przekąskę, można podać je w postaci kisielu, galaretki lub kompotu.
Wykorzystajmy jeżyny do przygotowania domowych soków, dżemów i nalewek. Taki domowy sok z jeżyn, poza cudownym smakiem ma również właściwości przeciwgorączkowe.
A Wy, jakie macie ulubione pomysły na pyszne jeżyny?
Zdjęcie: Fotoila